Kategóriák

Kategóriák

ADR Hírek Jogszabályok, rendeletek

Változnak a vegyszerszállítás szabályai! – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

A jövő hét elejétől, március 23-tól új szabályok szerint lehet csak vegyszereket, üzemanyagokat szállítani mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel. Az erről szóló tárgyalásokon a Magyar Agrárkamarának sikerült a jogalkotókkal együttműködni, a gyakorlati élethez igazítani az új rendeletet, így csökkenteni a szigorításokat, másrészt időt nyert a gazdálkodóknak bizonyos szakképesítések megszerzésére, így azok hiányának szankcionálására sem kerül sor az év végéig – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Új rendelet lép hatályba március 23-án a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval, vagy lassú járművel – 40 km/órát meg nem haladó sebességgel – vontatott pótkocsin történő közúti szállításáról, a szállításoknál használt szállító egységre és annak személyzetére vonatkozó új előírásokról.

Mezőgazdasági vegyszert, üzemanyagot csak olyan módon lehetett és lehet jelenleg is szállítani, hogy az a környezetet ne veszélyeztesse. Ezt elfogadva, de az agrártermelők, különösen az őstermelők és családi gazdálkodók korlátozott műszaki lehetőségeit és egyéb szakmai szempontjait ismerve, a jogszabály-előkészítés során nem támogatta a Magyar Agrárkamara a további szigorításokat.

Az egyeztetések eredményesek voltak több területen is, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium konstruktívan fogadta a javaslatokat. Így elvetették azt a szigorítást, ami a folyékony műtrágya és üzemanyag szállítására szolgáló tartányok három évenkénti hatósági vizsgálatát írta volna elő. Maradt az eddig is alkalmazott hatévenkénti felülvizsgálati kötelezettség. Nem szigorodott a vegyszer és üzemanyag szállítást végző jármű vezetőjének szakképesítésére vonatkozó előírás sem. Mezőgazdasági vegyszer és üzemanyag belföldi közúti szállításánál – 40 km/órát meg nem haladó sebességgel – szállítóegység vezetője az lehet, aki az ilyen anyagok szállításával kapcsolatos szabályokból a közlekedési hatóságnál vizsgát tett, vagy a veszélyes áruk szállítására vonatkozó speciális ADR vizsgabizonyítvánnyal rendelkezik. Vagyis mindkét bizonyítvány alkalmas a közúti közlekedésben való részvételre, nemcsak az ADR bizonyítvány.

A kamarai tárgyalások fontos eredménye, a kisebb gazdaságok szakemberei számára, hogy akik még nem rendelkeznek a szállításhoz szükséges szakképesítéssel, azok azt 2011. december 31-ig megszerezhetik. Ez lényegében jogszabályba foglalt türelmi időt jelent: ez alatt az idő alatt úgy végezhetik a gazdálkodást, hogy a szállítóegység vezetőjét a szakképesítés hiánya miatt nem büntetik a hatóságok. A képzési lehetőségekről a területileg illetékes megyei agrárkamarák tudnak felvilágosítást nyújtani.

A korábbi évek közúti ellenőrzései során gondot okozott az is, hogy volt olyan termelő, aki a műtrágya, növényvédő szer, vagy üzemanyag szállítása során túllépte a rendeletben meghatározott szállítási távolságot. Csak azért, mert így tudta megközelíteni földjeit, telephelyét. A mostani változással viszont megszűnt a vegyszerek és üzemanyagok gazdálkodási, saját célra történő szállítási távolságának korlátozása. A rendelet szerinti 50 kilométeres távolsági korlát előírása kizárólag szolgáltatás keretében végzett szállításra vonatkozik, amennyiben az mezőgazdasági vontatóval, vagy lassú járművel történik.

Nem változtak azok a szigorú előírások, amelyek az üzemanyag, vagy folyékony műtrágya szállítására használt tartány befogadóképességére – amely legfeljebb 6500 liter lehet -, továbbá a veszélyes áruk szállítására, szállítás közbeni csomagolására, jelölésére vonatkoznak. Be kell tartani a szállítással kapcsolatos műszaki, tűz-és érintésvédelmi előírásokat, és tilos mezőgazdasági vegyszert, üzemanyagot élelmiszerekkel és takarmányozás célját szolgáló terményekkel együtt szállítani!- figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Forrás: Magyar Agrárkamara
.
.

(Ezt a cikket 879 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE