Hírek Országok közlekedése

Általános közlekedési információk és tudnivalók: Németország

Németországban jó minőségű úthálózattal találkozik a kamionos, ám a forgalom Magyarországhoz képest jóval élénkebb, autópályán pedig kifejezetten gyors. Iskolai szünetek kezdetén és végén főleg az autópályákon komoly dugókra kell számítani. 

Az úthálózat 650 800 km-t tesz ki, beleértve a 11 400 km autópályát is. 

. 

  Sebességkorlátozás 

Személykocsival 

 • Lakott területen 50 km/h vagy 30 km/h
 • Főútvonalon 100 km/h vagy 70 km/h.
 • A németországi autópályákon általánosságban nincs sebességkorlátozás, az ajánlott sebesség 130 km/h.
Személygépkocsi utánfutóval
 • Lakott területen 50 km/h vagy 30 km/h
 • Főútvonalon 80 km/h
 • Autópályán 100km/h
7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek
 • Lakott területen 60 km/h
 • Főútvonalon 60 km/h
 • Autópályán 80km/h
Az ajánlott sebesség túllépése, avagy a sebesség nem megfelelő megválasztása egy közlekedési baleset esetén megalapozhatja szabálysértés vagy bűncselekmény megállapítását. Számos helyen 22 óra és 06 óra között ugyancsak sebességkorlátozással találkozhatnak zajvédelmi okokból.
.
 

  Autópályadíjak 

Németország az egyik legsűrűbb és a személyautók számára ingyenesen használható autópálya-hálózattal rendelkezik Európában. 

TEHERGÉPJÁRMŰ-AUTÓPÁLYADÍJ NÉMETORSZÁGBAN

Európa központjában elfoglalt helyzete Németországot a nemzetközi gépjárműforgalom forgáspontjává teszi. Az állandóan növekvő teherszállítási volumen komoly megterheléshez vezet a német autópályákon és jelentős beruházásokat igényel azok fenntartására és kiépítésére. A német kormány úgy döntött, hogy ezeket a költségeket a megtett útszakaszra vonatkoztatott tehergépjármű-autópályadíj bevezetésével minden nehéz haszonjárműre és járműkombinációra 12 tonna megengedett teljes súlytól felfelé új módon osztja fel, mégpedig a bel- és külföldi használókra egyaránt. A Toll Collect szolgáltató cég a német kormány megbízásából olyan autópályadíj-rendszert fejlesztett ki, amely a díjat a megtett útszakasszal arányosan számítja ki és szedi be.

A Toll Collect oldalán talál meg minden fontos információt, kérelmet és útmutatót az autópályadíjjal kapcsolatban. Minden nyomtatvány német nyelvű. Kitöltés céljából a nyomtatványok melletti jobboldali oszlopban találja meg az útmutatót az Ön által kiválasztott nyelven. 

. 

  Biztonsági előírások

Németországban a biztonsági öv minden utasnak kötelező. 

Az ittas, alkoholos állapotban való gépjárművezetés Németországban is tilos. Jóllehet szabálysértés megállapítására csak 0,5 ezrelék véralkoholszint felett kerül sor, baleset esetén azonban bármekkora véralkoholszint súlyos megítélés alá esik. 

A Németországban is érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező vagy műszaki állapota miatt a közlekedésre veszélyes jármű Németországba nem léphet be. Ha mégis belépett, az országon belül a vezető kötelezhető a gépkocsi saját költségen történő javíttatására, de akár meg is tilthatják a gépjármű további használatát az országban. 

. 

  Környezetvédelmi zónák

Az Európai Unió Tanácsa 199/30/EK irányelvének végrehajtása keretében Németországban egyes nagyvárosokban behajtási tilalmat rendeltek el azon gépjárművekkel szemben, amelyek nem rendelkeznek a rendelet szerinti finompor-határérték betartását igazoló matricával. A behajtási tilalom ezen városok meghatározott területére, általában a szélesebb értelemben vett belvárosra terjed ki.
 

A behajtási tilalom jelenleg az alábbi városokban van érvényben (2009. január): Berlin, Köln, Hannover, Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Schwäbisch-Gmüd, Stuttgart, Tübingen, Bochum, München, Augsburg, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Mühlacker, Pforzheim, Regensburg, Reutlingen, Nürnberg, Herrenberg. 

A Berlini Magyar Nagykövetség tájékoztatása szerint a rendelkezés vonatkozik a Németországba utazó, a fenti zónákba behajtani szándékozó külföldi turistákra is. 

A matricával nem rendelkező gépjármű-vezetők a német jogszabály értelmében 40 eurós bírsággal és 1 büntetőponttal sújthatók. 

. 

  Téligumi és hólánc előírások 

Az IRU tájékoztatása szerint Németországban 2010. december 4-től a tehergépjárművek és autóbuszok (M2, M3 és N2, N3 kategória) meghajtott tengelyének kerekeit M+S jelölésű téli gumival kell ellátni téli útviszonyok (jég, hó stb.) esetén. A fenti előírás megsértése esetén fizetendő bírság 40 €, mely 80 €-ra emelkedik, amennyiben a jármű veszélyezteti a közlekedés résztvevőit.

Nincs konkrét időszak meghatározva, azonban, amennyiben a körü

lmények megkövetelik a járművek fel kell szerelni téli gumival, hólánccal, lapáttal, csákánnyal, vonórúddal vagy vontató kötéllel. A hóláncot a meghajtott tengelyre kell felerősíteni.

 

Hólánccal az engedélyezett legnagyobb sebesség 50 km/óra.

Amennyiben figyelmen kívül hagyják a kötelező hólánc használatot jelző abban az esetben a StVO (Straßenverkehrs-Ordnung – német „Kresz”) 49. paragrafusa 3. bekezdésének 4 pontja alapján szabják ki rá a bírságokat.

.

  Benzinkutak, üzemanyagárak

  

  Fontosabb segélyhívó telefonszámok
 • Rendőrség: 110
 • Mentők, Tűzoltóság: 112
 • Belföldi tudakozó (Telekom): 118-33
 •  Külföldi tudakozó (Telekom): 118-34
.
  Beutazási feltételek Németországba magyar állampolgárok számára:
A beutazáshoz érvényes magyar személyigazolvány (mind a négy típusú), vagy érvényes magyar útlevél szükséges. Ajánlott, hogy az utazási okmány a beutazás, illetve a tervezett kiutazás időpontjától számítva még legalább 3 hónapig érvényes legyen. Ha gyermek nem a szüleivel vagy  csak egyik szülőjével utazik, javasoljuk, hogy a szülők (az otthonmaradó szülő) a kísérőnek átadandó két tanú vagy közjegyző előtt aláírt írásbeli meghatalmazásban adják hozzájárulásukat a gyermek külföldre utazásához.
Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség függetlenül attól, mi az utazás célja és mennyi annak időtartama.

  

  A Magyar Autóklub általános tájékoztatója Németországra vonatkozóan >> 

  Németország közlekedési tudnivalók linkgyüjteménye >> 

 Diplomáciai elérhetőségek: 

  

 

(Ezt a cikket 26719 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE