A megváltozott szabályok óvatosságra késztetik a közlekedésben résztvevőket. Az osztrák büntetések már behajthatók itthon a magán- és a cégautókkal közlekedőkön is.

Hazánk is tagja a 2000-ben, öt európai uniós tagállam által létrehozott Európai Gépjármű és Vezetői Engedély Információs Rendszernek (EUCARIS), mely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó országok hatóságai a területükön, külföldi jelzésű gépkocsival történő kihágásokat, szabálysértéseket, saját nemzeti szabályozásuknak megfelelően büntessenek.

Magyarország számára egy nagy előrelépést jelent az, hogy az osztrák parlament 2010-es őszi ülésszakában kétoldalú megállapodást kötött hazánkkal, mely a központi nyilvántartásban rendelkezésre álló, a gépjárművekre és a vezetői engedélyekre vonatkozó adatok kölcsönös adatátadásán alapul. Ily módon, a magyar utakon, ausztriai szomszédaink által elkövetett szabálysértések bírságai könnyedén behajthatók, azonban ugyanez vonatkozik az Ausztriában elkövetett, magyar kihágásokra is!

A LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója, Horányi István óvatosságra inti az autósokat: „Különösen a síelések és téli kirándulások időszakában utaznak sokan a szomszédos Ausztriába. Igyekszünk felhívni ügyfeleink figyelmét, hogy külföldön is tartsák be a közlekedési szabályokat! A kihágásokat ugyanis, a korábbi gyakorlattól eltérően, az egyezménynek megfelelően szankcionálja az osztrák hatóság a kölcsönös adatszolgáltatásnak és a rendkívül fejlett, arcképet is rögzíteni képes kameráknak köszönhetően.”

Forrás: LogSped
.

(Ezt a cikket 468 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?