Biztonság Egyéb Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek

Kamionosok a gyalogosokért

Az elmúlt hetekben többször hallottuk a hírekben, hogy gyalogost gázoltak a gyalogátkelőhelyen. Ezeket a híreket mindig elborzadva hallgatom, hiszen lehetne az én családomból is  valaki. Sajnos ez meg is történt. Egy családtagomat gázolták el zöld jelzésnél gyalogátkelőhelyen. Akkor is eszembe jutott, hogy mit tesznek az illetékesek az ilyen esetek elkerülésére.

Sebességkorlátozó táblát helyeznek el? Jogszabályt módosítanak? Úgy látszik ezek nem hoznak eredményt. Minden, a sajtóban megjelent hír után nyilatkoznak, hogy ez után, hű..meg ha…meg majd így, meg úgy. És ami nem jelenik meg? Aztán nem történik semmi. Feledésbe merül a dolog. A nyilatkozatokból is kiderül, hogy fogalmuk nincs, hogy mit kellene tenni, meg amúgy is van más dolga is, mint ezen törni a fejét.

Amikor olyan törvényt, szabályt hoznak, ami valamilyen módon korlátozza az állampolgár mozgását, lehetőségét valamiben, vagy kötelezettséggel terheli, akkor sűrűn mutogatnak Európa nyugati felére, miszerint ott nagyon jól működik az adott törvény. Gondoljunk az előzni tilos esetére.

A gyalogos esetében a törvényalkotóknak, szakembereknek sok mindent tehetnének, de ez az országra nézve anyagi kiadásokkal járhat, ezért mindig az a válsz, hogy nincs rá pénz, ennyibe vagy annyiba kerülne, és a megoldás elmarad. Érdekes módon, amikor elfogadták a GKI –re vonatkozó törvényt, akkor nem kérdezték meg, hogy mi érintettek ki tudjuk e fizetni, van e rá anyagai lehetőségünk, mennyivel terheli meg a családi kasszát? Kell! Fizess!

Gondolom, mindenki tudna példát mondani, de maradjunk a gyalogos kérdésnél. Sajnos az a gyanúm, hogy addig nem lesz megoldás, amíg egy illetékes családtagja nem kerül a kerekek alá, bár nem kívánom, hogy átélje, mit jelent várni a műtő folyosóján, várva az eredményekre. Demagóg vagyok? Lehet, de úgy látom ez a nyilatkozókból sem hiányzik, csak szebben fogalmaznak.

Mit tudunk tenni mi, akik járjuk Európa útjait? Azt tudjuk tenni kedves kollégák, hogy hozunk példát arra, hogy hogyan oldják meg ezt a kérdést Európa más, nyugati felén, vagyis mutogatunk, konkrét példákat hozunk. Bebizonyítjuk, hogy a dörgedelmes nyilatkozatokon kívül vannak megoldások, amik működnek a Lajtán túl. Nem kívánhatjuk el a szakemberektől, hogy költséges utazásokba verjék magukat, ezért hozzunk példákat, képeket, alternatívát mutatva a megoldásra.

A camiondriver oldal felajánlja az itt megjelent információkat felhasználásra ezzel is jelezve, hogy tenni akar valamit a probléma megoldására, a maga szerény eszközeivel. Tegyünk a gyalogosokért, hiszen kiszállva a vasakból mi is gyalogosok leszünk, és a mi szeretteink is nap mint nap gyalogosok. „Kamionosok a gyalogosokért”

Hoztam képeket Hollandiából, ami nekem ebből a szempontból nambőrvan. A lámpás átkelőket nem említeném, hiszen ott egyértelmű, hogy meg kell(ene) állni. És a hollandok meg is állnak. A forgalom sűrűségét felmérve, nem telepítik agyon az utat lámpákkal, de akkor is kell védeni a gyalogost azzal, hogy lassítják a forgalmat. Ezt úgy érik el, hogy megemelik a gyalogosátkelőt, tehát fekvőrendőrt alkalmaznak oly módon, hogy maga a gyalogosátkelő a fekvőrendőr. Lakott területen belül így is meg oldható, hogy az autósok lassabban menjenek.

Tapasztalataim szerint nem érdemes gyorsabban menni, mint az előtte kihelyezett sebességkorlátozó táblán jelzett sebesség. Igaz, hogy a bukkanóra figyelmeztetnek. Itt egy megoldás arra, ha nem lámpával szabályozzák a forgalmat, lakott területen kívül, egy nem forgalmas úton, ami kevés forgalom esetleg gyorshajtásra csábítana.

A gyalogos védi a megemelt kereszteződés. Igen. Itt az egész kereszteződést kiemelték, hogy rákényszerítsék az autóst a lassításra. A gyalogost a járdaszigettel is védik, hiszen nem négy sávon kell áthaladnia. A járdasziget magassága biztosíték arra, hogy nem előznek a kereszteződésben.

A következő képen újra egy megoldás a forgalom lassítására. Leszűkítik az úttest keresztmetszetét. Lassítani kell!

Íme néhény ötlet a teljesség igénye nélkül. Példák, ötletek a megelőzésre. Olyan módszerek, amik már megvalósultak, és akár alkalmasak lehetnek arra, hogy alkalmazzuk hazai környezetben.

Szeretném megkérni az olvasót, hogy küldjön hasonló képeket, vagy írja meg ötleteit, így talán ha sokan mondjuk, akkor történik valami a gyalogosok védelmében.

Kamionosok a gyalogosokért

Forrás: Camion Driver
.

(Ezt a cikket 241 alkalommal tekintették meg.)

1 COMMENTS

  1. Sziasztok!

    Attila. Köszi a segítséget. Úgy gondolom, hogy a hungarocamion olvasói is elküldhetik hozzád, ha látnak valami okos ötlete. Ha nem akar valaki görcsölni vele, csak küldjön egy GPS koordinátát és ha lehetséges a google térképen megkeressük. Akinek van kedve annak segítség lehet ez a módszer.

    Köszönöm az olvasók segítségét

    Jó gurit
    sklave

LEAVE A RESPONSE