Országok közlekedése Tudnivalók

Hasznos közlekedési információk Lengyelországba utazóknak

Ha gépkocsival utazik Lengyelországba, lehetősége van jobban megismerni az ország szépségeit. Azonban az utakon hajtva nem szabad megfeledkezni a biztonságról. Ahhoz, hogy a szabadság kellemetlen meglepetések nélkül telhessen el, érdemes eszünkbe idézni a közúti közlekedés alapvető szabályait.
.

Megengedett sebesség az utakon személyautóval / teherautóval:
• lakott terület – szgk.: 50 km/h / tgk.: 50 km/h
• lakott területen kívül – szgk.: 90 km/h / tgk.: 70 km/h
• lakóövezet – szgk.: 20 km/h / tgk.: 20 km/h
• osztott pályás gyorsforgalmi út – szgk.: 110 km/h / tkg.: 80 km/h
• egypályás gyorsforgalmi út – szgk.: 100 km/h / tgk.: 70km/h
• osztott pályás út, legalább két sávval minden irányban – szgk.: 100 km/h / tgk.: 70km/h
• autósztráda – szgk.: 130 km/h / tgk.: 80 km/h

Biztonsági övek, és gyerekek a gépkocsiban
A gépkocsival utazó minden személynek be kell csatolnia a biztonsági övét – éppúgy az első, mint a hátsó üléseken utazóknak. 12 éven aluli gyermekek viszont speciális, minősített gyerekülésekben kell utazniuk.

Világítás
Lengyelországban utazva nem szabad elfelejtkezni arról, hogy egész nap bekapcsolt világítással kell közlekedni. Ez a kötelezettség az egész évre vonatkozik.

Mobiltelefon
Vezetés közben a mobiltelefont kizárólag kihangosítóval vagy fülhallgatóval lehet használni.

Parkolás
Ha gépkocsival utazunk, meg kell győződnünk arról, hogy nem parkolunk-e tilosban, vagy nem kell-e fizetni a parkolásért.
Némelyik városban parkolóórák vannak – ha nem fizetünk a parkolásért, büntetésre számíthatunk.

Gépkocsivezetés és alkohol
Lengyelországban szigorúan tilos ittas állapotban a volán mögé ülni. A gépkocsit vezetőknél megengedett véralkoholszint 0,2 ezrelék. Amennyiben a vérben lévő alkohol mennyisége meghaladja a 0,5 mg/l értéket, az már bűntettnek számít, amely két évig terjedő börtönnel büntethető.
.
Autópálya
Lengyelországban nem túl sok az autópálya. Két hosszabb szakasz van észak-dél és kelet nyugati irányban. Ezek Łódźból Bielsko Białaba vezetnek (Częstochowan és Katowicén keresztül) és a német határtól Krakkóig (Wrocławon és Katowicén keresztül). Ezeken kívül számos két és négysávos út létezik. Egyes országutak felszíne a teherforgalom miatt egyenetlen, ezért ajánlott az óvatosság!Autópályadíjak:Lengyelországban a következő autópályákon kell fizetni: A1, A2, A4, A8.

Két fizetési mód van (vagy lesz rövidesen):

  • nyitott rendszerű: az autópályákon elhelyezett kapuknál fizetünk járműtípustól függően
  • zárt rendszerű: a kapuk az autópályák bekötő szakaszain, a lehajtóknál ill. az autópálya végén vannak. A díj mértéke függ az autó típusától és a megtett úttól.

Az autópálya következő linkeken tájékozódhatunk:
Lengyelországi autópályák, A2, A4

Határátkelők
A legfontosabb közúti határátkelőhelyek: Chyzne, Cieszyn, Barwinek, Kudowa Zdrój.
A Katowicébe, Felső-Szilézia felé irányuló magyar személyautó- és kisteherforgalom számára hasznos igénybe venni az Oravska Polhora – Korbielów határátkelőhelyet, amelyhez Árvaváraljánál (Oravsky Podzámok) vagy Turdosinnál (Tvardosin) kell lekanyarodni a Parassapusztáról Zólyomon, Besztercebányán, Rózsahegyen át Trstena (Chyzne), azaz Krakkó felé vezető útról. Ez a határátkelőhely nem olyan forgalmas, mint a chyznei, és még kevésbé az, mint a cieszyni.

2005. február 1-től a lengyel-szlovák határszakaszon az alábbi három kishatár-menti átkelőt nemzetközi határállomássá alakították át, amelyeket ettől az időponttól magyar állampolgárok is használhatják (egész napos nyitva tartással, személyautók és max. 7,5 tonnás összsúlyú teherautók részére): Muszyna-Kurov, Jurgów-Podspady, Radoszyce-Palota.

A lengyel-litván határon a főváros, Vilnius irányában fekvő Ogrodniki – Lazdijai határátkelőt javasoljuk. Itt csak korlátozott teherforgalom engedélyezett . A határállomásra Augustów városából vezet a 19-es út. A teherforgalom számára a Kaunas irányában fekvő Budzisko – Kalvarija, vagy a Trakiszki – Mockawa határátkelő vehető igénybe.

Hólánc és téligumi előírások:
A hóláncot a havas, jeges utakon kell használni. Téli gumi nem előírás de ajánlott!

 

A külügyminisztérium további információi, tanácsai:

Gépkocsival történő utazás esetén a jogosítvány, a forgalmi engedély és a kötelező biztosítás megléte elengedhetetlen, de a biztosítási zöldkártya is kötelező. Ezt elutazás előtt feltétlenül ki kell váltani a magyar biztosítónál. Ha valaki nem a saját gépkocsijával utazik, szerezzen be lengyel vagy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazást a tulajdonostól. Az Autóklub keretében működő “Klubinform” (tel.: 212-0300) naponta 8-19 óra között tájékoztat az időjárásról, az útviszonyokról, a különleges vámelőírásokról, a sebességkorlátozásokról.
 
A Magyar Autóklub tagjai Európa országaiból – így Lengyelországból is – éjjel-nappal díjmentesen kérhetnek segítséget a Magyar Autóklub segélyhívó központjától a Hungary Direct-en keresztül. Lengyelországban nincs országos autómentő szolgálat, de a járási székhelyeken működik ez a szolgálat. A benzinkutaknál megadják telefonszámukat, ha valakinek szüksége van erre a szolgáltatásra. Egy km kb. 6-7 PLN. Hétvégén és ünnepnapokon a szervizek zárva tartanak.
 
Az országjelzés a gépkocsi hátsó ablakán kötelező. A gépjármű megengedett sebessége lakott területen 50 km/óra, országúton 90 km/óra, autópályán 120 km/óra. A sebességhatárt célszerű betartani, mivel a büntetés 300-500 PLN között mozog. Lengyelországban október 1-től február utolsó napjáig a tompított fényszóró használata országúton és lakott területen is kötelező! A lengyel rendőrség külföldi állampolgárok esetében kizárólag készpénzben (zlotyban) szabhat ki bírságot. Csak őrzött parkoló használatát javasoljuk.
 
A parkoló autóban sohasem szabad otthagyni a gépjármű okmányait és az értékesebb tárgyakat. Autózás közben javasoljuk belülről bezárni a gépjármű ajtaját.
 
A Lengyel Köztársaság területére nem lehet belépni olyan sötétített üvegű személygépkocsival, amelyen a sötétítés mértéke meghaladja az ablaküveg felületének 75 %-át. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gépjármű vezetője előtt a szélvédő üveg sötétítése tilos.
 
Az ittas vezetés Lengyelországban nem közlekedési szabálysértésnek, hanem közlekedési bűncselekménynek minősül. Ennek megfelelően az elkövetőkkel szemben nem szabálysértési, hanem büntetőeljárás indul, ügyész részvételével. Az ilyen ügyekben a kerületi bíróságok ítélkeznek Lengyelországban. A bíróságok jelentős összegű (500 – 1. 500 zloty) pénzbüntetést szabnak ki. A vezetői engedélyt bevonják és az elkövetőt általában egy évre eltiltják (Lengyelország területén) a vezetéstől. Gyakori, hogy ezen túl még 500 zloty jótékony célú (pl. árvaház részére) pénzbeli juttatás megfizetésére, valamint a bírósági eljárási költségek megtérítésére is kötelezik az ittas vezetőt.
.
Lengyelország és Magyarország közt a vámhatár és a vámellenőrzés az EU-csatlakozással megszűnt. Egyes jövedéki termékek (alkohol, cigaretta) kivitelére mennyiségi korlátozások továbbra is vonatkoznak.
.
Fontos tudnivalók a Lengyelországban kezdeményezett távhívásokról: vezetékes telefonról országon belüli vezetékes telefonra történő hívás esetében először “0”-t tárcsázunk, majd a körzeti előhívó számot, végül pedig az előfizető helyi számát. Vezetékes telefonról lengyelországi mobilra történő hívás esetében először “0”-t hívunk, majd az előfizető számát. Lengyelországi mobiltelefonról vezetékes telefonra történő hívás esetében beütjük a körzeti előhívó, majd az előfizető helyi telefonszámát.
Lengyelországi mobiltelefonról belföldi mobilra történő hívás esetében elegendő beütni az előfizető számát, lengyelországi mobiltelefonról külföldre történő hívás esetében hosszabban nyomjuk a 0+ gombot, ekkor megjelenik a kijelzőn egy + jel, ezt követően beütjük az ország és a körzet előhívó számát, majd végül az előfizető helyi számát. Magyarországi mobiltelefonról a hívás ugyanúgy kezdeményezhető, mint lengyelországi mobiltelefonról (Lengyelország területén a lengyel partnerszolgáltató jelentkezik be).
.
Közúthasználati díj Lengyelországban
 A Lengyel Köztársaságban az EU-csatlakozás után is kötelező a közúthasználati díj fizetése. A díjat a nemzetközi áruszállítást végző tehergépjárművek, a személyszállítással foglalkozó autóbuszok és mikrobuszok után kell fizetni. A fizetési kötelezettség a jármű üzemeltetőjét terheli. A fizetési kötelezettségnek közúthasználati díjkártya megvásárlásával lehet eleget tenni. A kártya felirata: “Karta oplaty za przejazd po drogach krajowych”. A díj napi mértéke a jármű súlyától és típusától függ (11-45 zloty, kb. 2,50-10,00 EUR), de kapható heti, havi, féléves és éves kártya is.A napi jegyet a megvásárlási időponttól számított 7 napon belül kell kitölteni, heti jegyet pedig a megvásárlási időponttól számított 14 napon belül kell kitölteni (addig érvényes)!A díjkártya megvásárolható a Lengyelország területén található vámhivatalokban, a kijelölt postahivatalokban és benzinkutaknál, valamint az országos hatáskörrel rendelkező lengyel szállító szervezeteknél. A kártya megvásárlásának elmulasztása esetén kiszabott büntetések összege általában 3.000 zloty (640 EUR). A fizetési kötelezettség teljesítését ellenőrző lengyel hatóság a Közúti Szállítási Felügyelet. Gépkocsijuk felirata: INSPEKCJA TRANSPORTU DROGOWEGO. A közúti felügyelők sötét színű egyenruhát viselnek, és fehér derékszíjat hordanak.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a Felügyelet minden, a fuvarozással és a szállítással kapcsolatos előírás betartását ellenőrizheti (fuvarokmányok, menetlevél, tachográf, a gépkocsivezető munkaideje, a tengelyek súlyelosztása, a rakodási szabályok betartása stb.).
 
A bírságok kiszabása a helyszínen államigazgatási határozattal történik, fellebbezni 14 napon belül lehet az Országos Közúti Szállítási Felügyelethez. A kiszabott bírságot készpénzben, közvetlenül a közúti felügyelőnek kell befizetni. A bírság meg nem fizetése esetén a gépjárművet kivonják a forgalomból, és őrzött parkolóban helyezik el. A parkolási díj az üzemeltetőt terheli. A részletek a 3w.botm.gov.pl internetes oldalon olvashatók.Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet az útdíj-kártya pontos kitöltésére, mivel a kártya nem megfelelő kitöltése (egyes rubrikák kihagyása vagy pontatlanságok) szintén bírság kiszabását vonják maguk után. Ügyelni kell a dátum megfelelő beírására! (A belépés órára, percre pontos időpontja – a dátum a Lengyelországban használt formátumban, nap – hónap – év sorrendben írandó!)2005. szeptember 1-től az útdíj-kártyát kiváltó gépjárművek mentesülnek az autópálya-díj megfizetése alól.
.
Kamionosok Figyelem! A 2005. szeptember 6-án hatályba lépett új közúti közlekedési törvény drasztikusan megemelte a tachográf manipulálása, ill. a közlekedési korlátozások megszegése esetén kiszabható bírságok összegét. Így a tachográf működését befolyásoló analóg vagy digitális eszközök elhelyezése az eddigi 2.000 helyett 10.000 Złoty (~600.000 Ft), a tachográf manipulálása 2.000 helyett 5.000 Złoty (~300.000 Ft), a forgalmi korlátozások be nem tartása pedig az eddigi 500 helyett 1.000 Złoty (~60.000 Ft) bírsággal büntethető.
.
A lengyel rendőrség telefonja: 997 vagy 112 (mobilról)
.
.

(Ezt a cikket 17430 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .