Az idei év enyheségét tekintve valamelyest hasonlít a tavalyihoz, 2009. december 23-án beköszöntött a tavasz, a délnyugati határon aznap 18,5 °C-ot, december 25-én pedig 21,8 °C-ot mértek a Baranya megyében található Sellyén. Ezzel akkor meg is dőlt a napi rekord, a szokatlan meleg pedig jégesőt és zivatarokat is hozott magával.

A hidegbetörés Karácsony első napján érkezik, a legerősebb széllökésekre a Dunántúlon, azon belül is a Bakony térségében számíthatunk, itt akár egy-egy 100 km/h-s széllökés is előfordulhat. A csapadék kezdetben még eső formájában hullik, majd nyugat felől fokozatosan átvált havazásba: a magasban vasárnapig ugyanis jó 15°C-ot fog csökkeni a hőmérséklet. Ahogyan már korábban is írtuk, a szeles, csapadékos idő hatására végre a levegő is kitisztul majd, a ciklon tehát végre véget vet a szmoggal kapcsolatos problémáknak.

Vasárnap eleinte keleten, majd elszórtan lehetnek hózáporok, kisebb havazás, amely nem sok jót vetít előre; a népi jóslatok ugyanis úgy tartják, hogy „ha István napon szép, napos az idő, az száraz nyarat és jó bort ígér”.

Forrás: időkép.hu

A hóláncot az ünnepek alatt is tartsák készenlétben!

Minden kedves Olvasónknak Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Biztonságos Közlekedést Kívánunk!
.

(Ezt a cikket 278 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?