A mesés DAF Torpedo teszi teljessé a VIPRE kombinációt

A gyönyörűen felújított DAF Torpedót a DAF Múzeum nagyszámú önkéntese jelenlétében mutatták be.

Forrás: DAF

A DAF Múzeum legújabb kincse, a találóan „Csipkerózsika” négy év aprólékos restaurálási munkája után ébredt fel álmából, új életet lehelve egy egykor elfeledett gyöngyszembe. Ez az egyedülálló DAF Torpedo teherautó most a múzeumban látható, ahol elkészült a VIPRE járműkombináció, amelyet az 1960-as években a nagyvállalatok az alkalmazottak munkába és onnan történő szállítására használtak.

2020. június 23. – az a nap, amikor a Torpedó megérkezett a DAF Múzeum műhelyébe. A teherautó enyhén szólva is rossz állapotban volt, és komoly kihívás elé állította az eindhoveni múzeum önkénteseit a helyreállítás terén. Nem kevesebb, mint négy évet töltöttek a teherautó helyreállításával, amely során az utolsó anyákig és csavarokig szétszedték. Ma úgy néz ki, mintha éppen a DAF gyárban gördítették volna le a sorról.

„Nagy büszkeséggel mutattuk be június 23-án a Csipkerózsikát” – mondja Geert van Rooij, a múzeum konzervátora. „Fantasztikus, hogy olyan önkéntesek vannak itt, akik rendelkeznek a szükséges szakértelemmel egy ilyen kiterjedt helyreállítás elvégzéséhez. És az is fantasztikus, hogy végre sikerült megvalósítanunk a VIPRE kombinációnkat.”

A VIPRE hollandul az „Industrial Personnel Transport Eindhoven Region” rövidítése, amely az 1960-as években számos vállalat – köztük a Bata, a DAF és a Philips – közös kezdeményezése volt a munkavállalók munkába és onnan történő kollektív szállításának megszervezésére. Speciális pótkocsikat tervezett – és épített a venlói W. Kusters karosszériaépítő cég –, amelyeket Torpedo teherautók húzhattak, mint például az új bemutatódarabot, amelyet hozzáadtunk a kollekcióhoz.

A DAF Múzeum Eindhovenben, a Tongelresestraat 27. szám alatt található, és hétfő kivételével mindennap 10:00 és 17:00 óra között nyitva tart.

Az eindhoveni DAF Múzeum a „Van Doorne autógyárának” gazdag történetét mutatja be az 1928-as kezdetektől egészen napjainkig. A gyűjtemény lenyűgöző számú személygépkocsit és teherautót, valamint speciális járműveket, buszokat és pótkocsikat tartalmaz. A DAF Múzeum céges és családi rendezvények lebonyolítására is számos lehetőséget kínál.

Forrás: DAF │ DAF Hungary Kft.

(Ezt a cikket 30 alkalommal tekintették meg.)