Dízel az elektromos kamion ellen: az ALDI megmérte a fogyasztáskülönbséget

Az ALDI ismét bővítette elektromosteherautó-flottáját.

Forrás: ALDI - Solutions Communications Kft.

Az ALDI Magyarország ismét bővítette elektromosteherautó-flottáját. A kiskereskedelemi lánc az országban elsőként állított forgalomba 2021 végén elektromos nyerges  vontatót, később szóló teherautót, most pedig két újabb e-teherautóval lesz gazdagabb az  elektromosjármű-park: egy újabb nyerges vontató és egy 26 tonnás teherautó fogja szolgálni a fővárosi és a Pest vármegyei üzleteket. A vállalat a gyakorlatban is összehasonlította ugyanazon az útvonalon ugyanazzal a terheléssel a dízel- és az elektromos kamion fogyasztását, aminek eredménye felgyorsította  a döntést a flotta bővítéséről. 

Forgalomba állt az ALDI két újabb e-teherautója, így duplájára bővült a cég elektromosteherszállító-flottája.  A bővítésre azok után került sor, hogy a vállalat kielemezte az e-teherautók eddigi több mint 150 000 km es futásteljesítménye során szerzett működési és üzemeltetési tapasztalatokat. A döntésben fontos  szerepet játszott, hogy a cég különböző időjárási körülmények és útviszonyok közepette, illetve terítő  útvonalakon is összehasonlító fogyasztásméréseket végzett ugyanolyan kialakítású és terhelésű dízel-,  illetve elektromos meghajtású járművek között. A mérés után egyértelműen bebizonyosodott, hogy az  elektromos hajtáslánc nulla lokális emissziója pontosan kimutatható mértékben járul hozzá a károsanyag 

kibocsátás csökkentéséhez és a levegőminőség javulásához, egyúttal az e-meghajtás gazdaságosabb  fogyasztású, mint a dízelverzió. A vállalat 2024-ben például egy tavaszi napon ugyanakkora terheléssel,  ugyanolyan időjárási és forgalmi körülmények között végzett árukiszállítást a biatorbágyi logisztikai központ  és a XIII. kerületi Pannónia utcai üzlete között. A dízel szóló teherautó 117 km-en 28,89 liter gázolajat  használt fel, ami a gyári adatok alapján 64,35 kilogramm CO2 kibocsátását jelentette. Az elektromos változat  ugyanezen az útvonalon 183 kWh fogyasztást ért el.  

„Úttörő kezdeményezés volt 2021-ben, a Covid-járvány idején elektromos hajtásláncú teherautó napi  forgalomba állítása a logisztikai központunk 100 km-es körzetében lévő üzleteink kiszolgálására. Döntésünk  megelőzte a korát, hiszen ekkor tradicionális nemzetközi gyártónak még nem volt megvásárolható e kamionja, első nyerges vontatónkat egy dízelváltozatból alakíttattuk át elektromos meghajtásúvá. Az azóta  eltelt időszakban egyetlenegyszer sem hagyott minket az út szélén az e-változat, és 150 000 km  futásteljesítmény, illetve fogyasztásmérés után flottánk megduplázásáról döntöttünk” – mondta Bernhard  Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

Forrás: ALDI – Solutions Communications Kft.

(Ezt a cikket 69 alkalommal tekintették meg.)