MAN – Vezetői vénával az élvonalban

Egy álláshirdetéstől az ügyvezetői posztig – Miben más nőként vezetni egy logisztikai vállalatot

Bujtás-Kiss Emese, a J.S. Logistics Kft. ügyvezetője - Forrás: MAN

WOMAN néven új sorozatot indít az MAN Kft., amelynek célja bemutatni a fuvarozás, illetve a logisztika alapvetően férfias világában sikeresen helytálló hölgyeket. A WOMAN első részének vendége Bujtás-Kiss Emese, a J.S. Logistics Kft. ügyvezetője.

Bujtás-Kiss Emese, a J.S. Logistics Kft. ügyvezetője – Forrás: MAN

Közel húsz évvel ezelőtti megalapítása óta töretlen sikerrel fejlődik a J.S. Logistics Kft. Bujtás-Kiss Emese vezetésével. A cég ma már közel száz nyerges szerelvénnyel és kiterjedt alvállalkozói körrel hazánk egyik meghatározó logisztikai szereplője. Megbízói között az autóipar és az elektronikai ipar számos nemzetközi szinten piacvezető vállalata megtalálható. Bujtás-Kiss Emesét arról kérdeztük, hogy mit jelent számára nőként sikeresen vezetni egy több mint százfős logisztikai céget.

A megbecsült lehetőségek

„Már tanuló koromban is több lehetőséget kaptam társaim vagy különféle ügyek képviseletére, irányítására, illetve úgy hozta az élet, hogy két fiatalabb testvérem mellett is jutott nekem felelősség, kötelesség és irányítói szerep. Katonatiszt édesapámtól pedig a rend szeretetét tanultam meg” – mesélte Bujtás-Kiss Emese, a cég ügyvezetője. „Szakmai pályafutásom kezdetén teljesen véletlenül kerültem a logisztika szakterületére, amit azóta sem bántam meg. Friss diplomásként kiköltöztem Németországba, ahol egy meghirdetett állásra jelentkezve helyezkedtem el a J.S. Logistics cégcsoportnál, diszponensként. Itt az alapoktól szerezhettem gyakorlatot a szakma minden területén. Amikor pedig a vállalat tulajdonosa felkért a magyarországi leányvállalat megalapítására, örömmel éltem a nagy kihívással járó lehetőséggel, hiszen mindig is arra vágytam, hogy komplex vezetői pozíciót tölthessek be. Így történt, hogy 2006-ban a vezetésemmel kezdte meg működését a J.S. Logistics Kft., négy nyerges vontatóval és hat fővel” – folytatta Bujtás-Kiss Emese.

Bujtás-Kiss Emese, a J.S. Logistics Kft. ügyvezetője – Forrás: MAN

Előnyök és hátrányok női vezetőként

„A gépkocsivezetők általában férfiak vezette cégekben dolgoznak, ezért idő kellett ahhoz, hogy elfogadjanak női vezetőként. De most már ennek inkább a pozitív oldalát érzik, ugyanis empatikusabb, rugalmasabb, személyesebb az együttműködésünk. Cserébe azt érzem, hogy megadják a tiszteletet és az átlagosnál jóval kisebb a fluktuáció a cégnél. Járművezetőink átlagosan nyolc éve dolgoznak nálunk. A jelenlegi nagyobb létszámunk ellenére is bármikor fordulhatnak hozzám a problémáikkal vagy igényeikkel, amelyeket igyekszem a lehető legjobban megoldani. Nálunk családiasabb légkör uralkodik, mint ami a hasonló méretű cégekre jellemző. Például a mai napig minden munkatársunkat felhívom telefonon a születésnapja alkalmából” – tette hozzá mosolyogva. „Az ügyfeleinkkel és a beszállítóinkkal való kapcsolattartás terén vagy a tárgyalások során azonban nem érzek különbséget női vezetőként. Ha pedig szükséges, akkor ugyanolyan erélyesen kiállok a cég érdekeiért, mint férfi vezető társaim. Kezdetben a műszaki területen éreztem hátrányt nőként, hiszen nem voltam otthon a technikai témákban. Viszont idővel a szükséges mértékig ebbe is beletanultam, és nagy segítséget nyújtanak férfi kollégáim is, főként Kovács Gábor, a járműparkért felelős vezetőnk. De végsősoron azt gondolom, hogy nem az határozza meg egy vezető munkáját, hogy nő vagy férfi, hanem az, hogy mennyire tud és akar élni az adódó lehetőségekkel. Én úgy érzem, hogy megbecsültem azokat” – zárta gondolatait Bujtás-Kiss Emese, a J.S. Logistics Kft. és a J.S. Active Logistics Kft. ügyvezetője.

Forrás: MAN

(Ezt a cikket 23 alkalommal tekintették meg.)