Cipő mérettáblázat: Hogyan válasszuk ki a tökéletes méretet?

A cipővásárlás során az egyik legfontosabb lépés a megfelelő méret kiválasztása.

Forrás: https://alsashoes.hu/

A cipővásárlás során az egyik legfontosabb lépés a megfelelő méret kiválasztása. Egy cipőkhöz készült mérettáblázat kulcsfontosságú eszköz egy ilyen folyamatban, hiszen segíti a vásárlókat abban, hogy a különböző gyártók és stílusok között megtalálják a leginkább megfelelő méretet.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan használhatjuk hatékonyan a cipő mérettáblázatokat, hogy elkerüljük a kényelmetlen vagy rosszul illeszkedő cipők vásárlásából eredő csalódásokat.

Hogyan használjuk a cipő mérettáblázatot?

 • Lábunk pontos méretének meghatározása: Kezdjük azzal, hogy pontosan lemérjük a lábunk hosszát. Ezt megtehetjük úgy, hogy papírra állva körberajzoljuk a lábunkat, majd megmérjük a papíron a hüvelykujjunktól a sarokig terjedő távolságot.
 • A mérettáblázat használata: A mért adatokkal felszerelkezve használjuk a kiválasztott márkához tartozó táblázatot. Itt ellenőrizhetjük, hogy a mért hossz melyik cipőméretnek felel meg. Fontos figyelembe venni, hogy bizonyos márkáknál a szélesség is lényeges tényező lehet, különösen szélesebb lábfej esetén.
 • Ellenőrzés más méretezési rendszerekben: Amennyiben nemzetközi vásárlást tervezünk, célszerű a méreteket más rendszerekben is ellenőrizni, mint például az amerikai, brit vagy európai méretrendszerben.
 • Speciális igények figyelembevétele: Néhány embernek speciális igényei vannak, például magasabb rüszt vagy szélesebb lábfej miatt. Ilyen esetekben érdemes lehet a mérettáblázat mellett a gyártó további információit is kikérni, vagy olyan márkát választani, amely kifejezetten ilyen igényekre specializálódott.

Tippek a hatékony használatához

 • Mindig ellenőrizzük le a gyártó saját mérettáblázatát: Mivel nincs egységesített globális cipőméret-szabvány, minden márkának saját mérettáblázata van, amely eltérhet a többitől.
 • Vegyük figyelembe a cipő fazonját: Egyes cipők, mint például a magas sarkú cipők vagy sportcipők, más-más illeszkedést igényelhetnek, ezért fontos, hogy a cipő típusának megfelelő mérettáblázatot használjuk.
 • Konzultáljunk szakértővel: Amennyiben bizonytalanok vagyunk a méretünkkel kapcsolatban, érdemes lehet szaküzletben személyesen is kipróbálni a cipőket, ahol szakértő segítséget is kaphatunk.

A gyakori hibák elkerülése mérettáblázat használatakor

 1. A mérés időpontjának figyelmen kívül hagyása: A láb mérete napközben változhat, különösen, ha sokat állunk vagy sétálunk. A legpontosabb méret érdekében célszerű este, a nap végén megmérni a lábat, amikor az a legduzzadtabb. Ez biztosítja, hogy a választott cipő még a legaktívabb napokon is kényelmes maradjon.
 2. Csak egy láb mérése: Sok embernek eltérő méretű a két lába. Mindig mindkét lábat mérjük meg, és a nagyobbik láb méretéhez igazítsuk a cipőválasztást. Ez segít megelőzni, hogy az egyik cipő túl szoros vagy túl bő legyen.
 3. A szélesség figyelmen kívül hagyása: A cipők nemcsak hosszban, de szélességben is különbözhetnek. Bizonyos márkák különböző szélességi opciókat kínálnak, így ha a széles vagy keskeny lábfejűeknek problémát jelent a megfelelő cipő megtalálása, érdemes olyan márkákat keresni, amelyek több szélességi méretet is kínálnak.
 4. A kényelmi faktorok figyelmen kívül hagyása: A cipők választásakor nem csak a méret a fontos. Figyelembe kell venni a talpbetét minőségét, a cipő belső részének kialakítását és anyagát is, melyek hozzájárulnak a végleges komfortérzethez. Próbáljuk fel a cipőket, járkáljunk bennük a boltban, és győződjünk meg arról, hogy sehol sem nyomja a lábunkat.
 5. Online vásárlás kihívásai: Online cipővásárlás esetén különösen fontos a mérettáblázatok használata. Azonban mivel nem próbálhatjuk fel a cipőt, érdemes olyan online üzleteket választani, ahol ténylegesen van lehetőség a cipő visszaküldésére, ha méretbeli probléma adódna.

A cipő mérettáblázatok használata nélkülözhetetlen a tökéletes méretű cipő megtalálásához, de csak akkor hatékony, ha tudatosan és figyelmesen használjuk. A fenti tippek betartásával elkerülhetjük a leggyakoribb hibákat, és megtalálhatjuk a számunkra legkényelmesebb darabokat.

W.P.

(Ezt a cikket 13 alkalommal tekintették meg.)