Románia külön forgalmi sávokat alakít ki a határátkelőkön az uniós rendszámú kamionoknak

Forrás: Pixabay

A hazai fuvarozók egyik követelését teljesítve Románia külön forgalmi sávokat hoz létre közúti határátkelőin az uniós rendszámmal rendelkező kamionoknak – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Forrás: Pixabay

Az első elkülönített forgalmi sáv csütörtökön nyílt meg a Calafat-Vidin román-bolgár határátkelőnél, péntektől pedig – a két Magyarországgal gyorsforgalmi összeköttetést teremtő határállomáson – a Nagylak II. – Csanádpalota, illetve a Bors II. – Nagykereki autópálya-átkelőn is elkülönített forgalmi sávokon közlekedhetnek az EU-ban regisztrált járművek. „Hamarosan sor kerül a Giurgiu és Rusze közötti határátkelőre is, és ily módon a mi fuvarozóinknak elsőbbségük lesz az ukrajnai vagy török fuvarozókkal szemben” – mutatott rá a román miniszterelnök.

Romániában több mint három hétig munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonuló, forgalomlassítással demonstráló gazdák és fuvarozók okoztak fennakadásokat januárban az országutakon és a nagyvárosok körgyűrűin. Egyebek mellett azt sérelmezték, hogy az országon keresztülhaladó, havi több millió tonnányi ukrán gabonaszállítmányok hatalmas torlódást okoznak a határátkelőkön és a konstancai kikötőben, ezért külön forgalmi sávok létrehozását követelték.

Marcel Ciolacu január 18-án leváltotta a román vámhivatal vezetőjét és az adóhatóság alelnökét a gazdák és fuvarozók ukrángabona-tranzittal kapcsolatos panaszai miatt. A román miniszterelnök február 2-án bejelentette, hogy megállapodott a gazdákkal és fuvarozókkal a demonstrációk beszüntetéséről, miután egy tárcaközi bizottságra bízták, hogy kidolgozza a legjobb megoldásokat a tüntetők által felvetett problémák rendezésére.

Forrás: Baranyi László – MTI

(Ezt a cikket 83 alkalommal tekintették meg.)