EM: kismértékben módosult a vállalati e-autó beszerzéseket támogató pályázati kiírás

Kismértékben módosult a vállalati e-autó beszerzéseket támogató pályázati kiírás.

Elektromos jármű töltődik Debrecen első elektromos gyorstöltőállomásának átadásának napján a nagyerdei mélygarázsban 2015. május 26-án. Az áramszolgáltató cég és a város közti megállapodás értelmében az elektromos autók tulajdonosai két éven át ingyen tölthetik fel autójukat a gyorstöltő állomáson. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kismértékben módosult a vállalati e-autó beszerzéseket támogató pályázati kiírás, a február elején induló program tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához biztosít vissza nem térítendő állami hozzájárulást vállalkozások számára – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának pénteki bejegyzésében.

Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 30 milliárd forintos keretösszegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el. A néhány ponton változó kiírás legfontosabb újdonsága, hogy a lehetséges pályázók körét az ügyvédi, szabadalmi ügyvivő, végrehajtó és közjegyzői irodákkal, vízitársulatokkal, valamint egyéb önálló vállalkozókkal bővíti. A módosítás pontosítja továbbá, hogy a benyújtás a korábban meghirdetett kezdőnapon, 2024. február 5-én belül délután öt órakor kezdődik – írták.

A közlemény szerint az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A támogatás jelentősen mérsékli a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét, vonzóbbá és kifizetődőbbé teszi az e-járművek megvásárlását.

A kormány a tavalyi év végén jóváhagyott REPowerEU fejezetből finanszírozza a programot. Az EM ugyanebből a keretből készít elő önálló pályázatot a hazai e-töltőhálózat bővítésének támogatására. A mostani felhívásból kizárt flottaszolgáltatók a tervek szerint kedvezményes hitelt vehetnek majd fel elektromos gépjárművek beszerzésére – tették hozzá.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 13 alkalommal tekintették meg.)