A lengyel infrastrukturális miniszter a fuvarozókat korlátozó elektronikus kiléptetőrendszer módosítását kérte az ukrán féltől

Az Ukrajnából hazatérő lengyel fuvarozókat korlátozó elektronikus kiléptetőrendszer módosítását kérte ukrán hivatali partnerétől Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter.

Az Ukrajnából hazatérő lengyel fuvarozókat korlátozó elektronikus kiléptetőrendszer módosítását kérte ukrán hivatali partnerétől Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter – közölte hétfőn a varsói tárca.

Forrás: Pixabay

Az ukrán elektronikus kiléptetőrendszer beszüntetése azon követelmények egyike, amelyek miatt a lengyel fuvarozók november 6-án a fő lengyel-ukrán határátkelőkön forgalomlassító blokádba kezdtek.

Az Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszternek, miniszterelnök-helyettesnek címzett levélben Andrzej Adamczyk rámutatott: az ukrán kiléptetőrendszer jelentősen meghosszabbította az Ukrajnából az Európai Unió (EU) területére rakomány nélkül visszatérő kamionok várakozási idejét. Ennek következtében az érintett fuvarozók nem képesek teljesíteni további megrendeléseiket, ami csökkenti a vállalatok versenyképességét – érvelt a lengyel tárcavezető. Kiemelte azt is: a lengyel-ukrán határon tiltakozó fuvarozók szerint az ukrán kiléptetőrendszer lehetővé teszi a lengyel kamionsofőrök hátrányos megkülönböztetését ukrán kollégáikkal szemben.

Adamczyk azt kérte, hogy az ukrán fél legalább két közös határátkelőn szüntesse be a kiléptetőrendszerben történő regisztráció követelményét a rakomány nélkül visszatérők számára. Annak kapcsán, hogy a lengyel fuvarozók az uniós szállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását is követelik az ukrán fuvarozó cégek számára, Adamczyk felidézte: az EU 2022. július 1-jétől függesztette fel a rendszert, ő pedig a döntés felülvizsgálatával foglalkozó közös bizottság felállítását kérte Adina Ioana Valean közlekedésért felelős uniós biztostól.

Varsó a felülvizsgálat témáját az Európai Unió Tanácsa december 4-i miniszteri értekezletén fogja előterjeszteni – jelezték a minisztériumi közleményben.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 14 alkalommal tekintették meg.)