Roadpol – A teherautók és buszok vezetőinek harmada követett el szabálysértést

A teherautók és a buszok vezetőinek csaknem harmada követett el szabálysértést.

Forrás: Police.hu

A teherautók és a buszok vezetőinek csaknem harmada követett el szabálysértést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (Roadpol) múlt heti országos akciójának mérlege szerint – közölte a honlapján a rendőrség kedden.

Illusztráció – Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság – Police.hu

A rendőrök célzottan a nehéz-tehergépkocsikat és az autóbuszokat ellenőrizték a Roadpol Truck & Bus elnevezésű akcióban. Kiemelt figyelmet fordítottak a vezetési és pihenőidő, továbbá a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok betartására, továbbá a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálták.

A járőrök 6964 tehergépkocsit és 670 autóbuszt ellenőriztek, és 2195 alkalommal állapítottak meg jogsértést, azonnali közlekedési korlátozást tizenegy nehéz tehergépkocsi esetében rendeltek el. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 189, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 208 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 181 alkalommal intézkedtek. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzésekor tíz esetben vetődött fel alkoholfogyasztás gyanúja, 370 alkalommal nem használták a biztonsági övet, 414 jármű vezetője pedig túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok esetében a vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt tizenöt, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt pedig tizenhat alkalommal kellett intézkedni. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 49 esetben nem használták a biztonsági övet, tizenheten pedig túllépték a megengedett legnagyobb sebességet.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Police.hu

(Ezt a cikket 22 alkalommal tekintették meg.)