Kategóriák

Kategóriák

Érdekvédelem Fuvarpiac Gazdaság Határinfó Hírek Külföld

A lengyel kamionosok tiltakozásul lezártak 3 ukrán határra vezető utat

A lengyel kamionosok hétfőn lezártak 3 ukrán határra vezető utat, tiltakozva a túlzott verseny ellen, amelyet a nemzetközi szállítás liberalizálása okozott Ukrajna és az EU között. A lengyel fuvarozók fenyegetéssel éltek, hogy november 3-tól lezárják az összes határátkelőhelyet Ukrajnával.

Illusztráció – Mesterséges intelligenciával generálva ∙ 2023. november 7. du.

A tiltakozók azt állítják, hogy akár két hónapig is le tudják zárni a határt. Bár ígéretet tettek arra, hogy nem zavarják meg az utasforgalmat és a katonai és humanitárius rakományok behozatalát Ukrajnába, ez a blokád komolyan befolyásolhatja az ukrán gazdaságot. Ezért Kijev tervezi, hogy nem csak a lengyel hatóságokkal, hanem az Európai Bizottsággal is megvitatja ezt, hivatkozva a ukrán-lengyel átkelőhelyek kapacitásáról szóló memorandumok megsértésére. A lengyel követelések alapértelmezés szerint elfogadhatatlanok Ukrajna számára.

A lengyel kamionosok követelései között szerepel a korábbi engedélyezési rendszer visszaállítása az ukrán fuvarozók számára az EU-ban. Az ukrán vállalatok által kiadott engedélyek mindig vitás kérdést jelentettek a lengyel kapcsolatokban. 2021-ben Kijev még bejelentette az Európai Bizottsággal való döntőbíráskodás létrehozását, mert Varsó nem értett egyet az ukrán fuvarozók engedélyezésével, korlátozva az áruk exportját Ukrajnából az EU-ba. Mindez 2022-ben megváltozott. A teljes körű háború után Oroszországgal az Európai Unió példa nélküli lépéseket tett az ukrán gazdaság támogatására. Ezen belül az EU teljes mértékben felmentette az ukránokat az említett engedélyek megszerzésének követelménye alól egy évre, és ezt a rendelkezést 2024 júniusáig meghosszabbította. Most a lengyel fuvarozók ennek az előjognak a megszüntetését és a régi engedélyezési rendszer visszaállítását követelik.

A lengyel kamionosok továbbá követelik a külföldi fuvarozók számára az ECMT (Európai Közlekedési Miniszterek Konferenciája) szállítási szabályainak szigorítását. Az Európai Közlekedési Miniszterek Konferenciájának (ECEMT) bizonyítványa egy olyan dokumentum, amely igazolja a jármű biztonságát és környezetvédelmi megfelelőségét. Egy ilyen bizonyítvány kötelező a szállítási szervezet tagjaihoz (beleértve az EU országait) történő áruszállításhoz. Ukrajnában a járművizsgálat eredményei alapján adják ki. Tehát a lengyelek, akiknek követelései abszurdnak tűnhetnek, szigorítanák az ilyen vizsgálati bizonyítványok kiadását (anélkül, hogy pontosan megmagyaráznák, hogyan).

Forrás: Mesterséges intelligenciával generálva

(Ezt a cikket 174 alkalommal tekintették meg.)