A Hödlmayr sikerének alapja: multimodális szállítási megoldások a fenntarthatóság érdekében

Koncepciójuk lényege vasúti kapacitásaik következetes szélesítése.

A közlekedésben érdekelt gazdasági ágazatok a közelmúltban hihetetlen változásokon mentek keresztül. Gondoljunk csak az új járműmeghajtási technológiákra, a fenntarthatóság növelésével kapcsolatos általános szemléletváltásra vagy az emberek magatartás-változásaira az utazások esetében. Ez természetesen jelentősen hatott az olyan járműlogisztikai cégekre is, mint a Hödlmayr. Az időben megtett stratégiai intézkedések, elsősorban a multimodális megoldások előtérbe helyezése lehetővé tette, hogy a vállalat a lehető legjobban felkészüljön a jövő kihívásaira. Koncepciójuk lényege vasúti kapacitásaik következetes szélesítése.

Iván György ügyvezető – Hödlmayr Logistics Hungária

A vállalat jelenleg egész Európában húsz irányvonatrendszert használ, amelyekkel évente 170.000 gépjárművet továbbít. „Ezt nemcsak fenntarthatósági, hanem gazdaságossági szempontok is indokolják. A járműveket – ameddig csak lehet – vasúton szállítjuk, és arra törekszünk, hogy a szállítás utolsó kilométereit alternatív technológiával hajtott tehergépkocsikkal tegyük meg“ – emelte ki Robert Horvath, a Hödlmayr International AG pénzügyi vezetője és igazgatósági tagja.

A Hödlmayr fenntarthatósági céljai

A Hödlmayrnél idejekorán megkezdték a vasúti szállítási kapacitások kiépítéséhez szükséges lépések előkészítését, és terveik szerint 2030-ig meg kívánják ezeket duplázni. Ezen felül azt tervezik, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával meghajtott tehergépkocsijaik aránya 2040-ig elérje a 90 százalékot.

Forrás: Hödlmayr – Live PR

Multimodális megoldások Magyarországon – Példa: Zaragozából Győrbe

A Hödlmayr magyarországi leányvállalatánál is nagy hangsúlyt fektetnek az olyan logisztikai megoldásokra, amelyek a zökkenőmentes szállítás biztosítása mellett a klímacéloknak is megfelelnek. „Multimodális szállítási koncepcióink gyakran üzelti szempontból is komoly előnyt jelent – és emellett kiválóan illeszkedi fenntarthatósági stratégiánkhoz. Remek példa erre ügyfelünk, az Auto Wallis Csoport gépjármű kis- és nagykereskedelmmel foglalkozó cég számára kidolgozott multimodális megoldás a Zaragoza-Győr útvonalon történő szállításra“ – mondja Iván György, a Hödlmayr Magyarország Kft. ügyvezetője. A bemutatott példában a Hödlmayr diszpécserei két multimodális lehetőség közül is választhatnak.

Az egyik esetben a zaragozai Opel gyárból teherautókkal viszik a szállítmányokat a tarragonai kikötőbe, majd onnan hajóval a szlovéniai Koperbe, ahonnan vasúton jutnak el Győrbe. A másik opció, hogy Zaragozából a pasajesi kikötőbe közúton, onnan Zeebrüggébe vízi úton, végül Győrbe pedig vasúton jutnak el az autók. Az ehhez hasonló megoldások szakmailag összetett feladatokat jelentenek a Hödlmayrnél dolgozó szakemberek számára. „Diszpécsereink nap mint nap komoly kihívásokkal néznek szembe.

A feladatok – ahogy a fenti példában is látszik – hétről-hétre változnak, így nemcsak magabiztos szaktudásra és tapasztalatra, hanem rugalmasságra és megoldásorientált gondolkodásmódra is szükség van. A logisztikai ágazatban dolgozó kollégáinkban mindezek a képességek megtalálhatók“ – húzza alá nem minden büszkeség nélkül Iván György, aki mindig örül, ha fiatalok csatlakoznak csapatukhoz.  

A multimodális szállítási koncepciók legfontosabb előnyei

A multimodális koncepciók lényege, hogy a folyamaton belül többféle – vízi, vasúti, közúti – szállítási módot alkalmaznak abból a célból, hogy a kiindulási hely és a célállomás között a lehető legoptimálisabb megoldást válasszák. Ilyen módon a szállítási idő rövidülhet, és a költségek is zsugorodnak – ráadásul jelentősen csökken a környezetterhelés.

Forrás: Hödlmayr – Live PR

Hödlmayr Hungária Logistics Kft.

A Hödlmayr Hungária Logistics Kft. a Hödlmayr International AG száz százalékos tulajdonában lévő magyar leányvállalat, amely jelenleg 234 főt foglalkoztat. Járműflottája 67 speciális autószállító járműből áll. Győri telephelyén 13.300 jármű tárolására alkalmas raktárkapacitással és külön parkolóházzal rendelkezik. A Hödlmayr magyar leányvállalatának árbevétele 2022-ben mintegy 47 millió eurót tett ki.

Hödlmayr International AG

A Hödlmayr International AG nemzetközileg tevékenykedő, elsősorban járművek szállításával foglalkozó osztrák családi vállalat, amelynek központja az ausztriai Schwertbergben található. A vállalat az ellátási lánc teljes hosszában végez tevékenységet: a járműveknek a gyárban vagy a kikötőben történő átvételétől a gépjármű-kereskedőkhöz vagy a járműflotta-tulajdonosokhoz történő kiszállításig. Évente 1,7 millió járművet továbbítanak. A Hödlmayr International AG és leányvállalatai 16 országban 1.600 dolgozót foglalkoztatnak. A csoport összesen 570 speciális járműszállítóval, 20 irányvonattal, valamint kb. 55 ezer jármű elhelyezésére alkalmas raktárfelülettel rendelkezik. A vállalat forgalma az elmúlt évben 290 millió euró volt.

Forrás: Hödlmayr – Live PR

(Ezt a cikket 57 alkalommal tekintették meg.)