Vajon milyen változásokat hoz 2023 az autózási trendekben?

A Simple alkalmazás felhasználói körében végzett legújabb felmérésből kiderült, hogy a válaszadók majdnem fele több személygépjárművel is rendelkezik és kétharmaduk 10 000 kilométernél többet autózik egy évben.

A Simple alkalmazás felhasználói körében végzett legújabb felmérésből kiderült, hogy a válaszadók majdnem fele több személygépjárművel is rendelkezik és kétharmaduk 10 000 kilométernél többet autózik egy évben. A kitöltők fele 2023-ban nem tervez változtatni az autózási szokásain az üzemanyagárak alakulása ellenére sem, de sokan a közösségi közlekedésre is nyitottak az utazási helyzettől függően.

Forrás: OTP Mobil Kft.

Az OTP Mobil által készített friss felmérés alapján a Simple felhasználók 68 százaléka 10 000 kilométernél többet utazik személygépkocsival, míg 11,5 százalékuk 30 ezer kilométernél is többet megy éves szinten. 80 százalékuk ehhez saját gépjárműveit veszi igénybe és a válaszadók közel fele (44 százalék) nyilatkozott úgy, hogy több gépjárművel is rendelkezik. Sokan, a kitöltők 51 százaléka a helyzettől függően választ az autós és a közösségi közlekedés között.

Bár a Simple felhasználók 75 százaléka benzin meghajtású gépkocsival közlekedik, 54 százalékukat nem befolyásolja az üzemanyagok árának változása abban, hogy autóba üljenek és jelentős részük egyáltalán nem tervez változtatni autózási szokásain 2023-ban.

A felhasználók szokásai mellett az OTP Mobil adatai azt tükrözik, hogy megnövekedett az igény a gépjárműhasználatot egyszerűbbé és kényelmesebbé tevő szolgáltatások iránt.

„A forgalmi adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a Simple alkalmazásban 22 százalékkal növekedett a matricaeladások száma az előző év azonos időszakához képest, így közel egymillió matricát vásároltak az alkalmazás e-matrica szolgáltatásán keresztül. A Simple appal történő autópálya-matrica vásárlás pedig nem csak megkönnyíti a felhasználók mindennapjait, de most segíteni is tudnak olyan gyerekeknek, akiknek nagy szükségük van rá” – emelte ki Benyó Péter, a Simple alkalmazást fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil Kft. ügyvezetője.

Most minden e-matrica vásárlás egy mosolyhoz is közelebb visz

 Támogasd Te is az Amigos a gyerekekért Alapítvány munkáját autópálya-matricád megvásárlásával

A Simple alkalmazást fejlesztő OTP Mobil Kft. már évek óta kiemelt támogatója az alapítványnak, és idén is szeretnék segíteni a szervezet működését. Éppen ezért minden Simple alkalmazáson keresztül megvásárolt e-matrica után felajánlanak 10 Ft-ot az Amigoknak. 

Ráadásul az autópálya-matrica vásárlással nyerni is lehet: több száz értékes nyereményt, vagy akár egy 1 millió forinttal feltöltött bankkártyát is.

Részletek: Vegyél matricát mobilon és adományozz – Simple

A Simple felmérésének adataiból is látszik, hogy sokan az árak változása ellenére is az autós közlekedést választják, vannak viszont, akik emiatt inkább más alternatíva után néznek. Ha nem szívesen mondanánk le autónk kényelméről, de szeretnénk spórolni, akkor íme 3 tipp a fogyasztás csökkentésére:

Autópálya

Ha mindenképp autóval szeretnénk utazni, érdemes megfontolni az autópálya használatát, hiszen egyenletes sebességgel haladva sokat megspórolhatunk. Vizsgálatok[1] kimutatták például, hogy a sebesség 18 másodpercenként történő változása 75 és 85 km/óra között már 20 százalékkal növelheti az üzemanyag-fogyasztást. 

Sebességtartó automata (tempomat)

Amikor autópályán vezetünk, hasznos lehet a tempomat is, ami segíthet a járművezetőnek abban, hogy fenntartson egy állandó sebességet. Azonban ez csak akkor segíti az üzemanyag-fogyasztást, ha folyamatosan sík úton haladunk. Ha viszont a gravitáció miatt a sebesség kis mértékben megváltozik, azzal még nincs probléma, vagyis abban az esetben, ha emelkedőn haladunk felfelé, engedhetjük, hogy a sebesség kicsit lecsökkenjen, lefelé haladva pedig ismét visszanyerjük a lendületet.

Óvatos vezetés

A járművek a legtöbb energiát gyorsításkor használják fel. A sebességkorlátozás betartása, az óvatos és fokozatos gyorsítás és fékezés, valamint az útviszonyok ismerete 15-30 százalékkal javíthatja a jármű üzemanyag-takarékosságát autópályán, illetve 10-40 százalékkal araszoló forgalomban.[2]


[1]  https://www.nrcan.gc.ca/energy-efficiency/transportation-alternative-fuels/personal-vehicles/fuel-efficient-driving-techniques/21038

[2] https://afdc.energy.gov/conserve/behavior_techniques.html

Forrás: OTP Mobil Kft. – FleishmanHillard Café

(Ezt a cikket 84 alkalommal tekintették meg.)