Netrisk: Majdnem 100 éves autómatuzsálemtől a 2,2 milliárdos ingatlanokig

Ezek az idei biztosítási legek – Egy Mercedesre évi közel 1,9 millió forint CASCO-díjat fizet a tulajdonosa, a legidősebb kötelezővel rendelkező autó pedig 1923-ban készült.

Ezek az idei biztosítási legek

Egy Mercedesre évi közel 1,9 millió forint CASCO-díjat fizet a tulajdonosa, a legidősebb kötelezővel rendelkező autó pedig 1923-ban készült – derül ki a Netrisk.hu összeállításából, amely a jelenleg is élő szerződések alapján mutatja be az idei biztosítási legeket. A lakásbiztosítások porondján egy 2,2 milliárd forint értékű ingatlan áll a toplista élén, a legtöbbet utazónak több mint 40 szerződése volt eddig, és a ritkán látogatott célpontok közé tartozik például a Kajmán-szigetek.

Illusztráció – Forrás: Pixabay

Bár jellemzően az átlagdíjak állnak a biztosítási hírek középpontjában, az év vége apropóján a Netrisk a biztosítási legekről készített összeállítást, amely a még élő, vagy az idén megkötött szerződések alapján mutat be figyelemre méltó számokat a lakás-, autó- és utasbiztosítások piacáról.

Autómárkák sorrendben

A kötelező felelősségbiztosítások esetében a legrégebbi, élő kötelezővel rendelkező autót 1923-ban gyártották, azaz jövőre ünnepli a 100. születésnapját. A casco esetében pedig a legöregebb autó évjárata 1989-es, de egy 2021-es Mercedes is kiemelkedik a mezőnyből. Ennek az éves CASCO biztosítási díja majdnem 1,9 millió forint, ez havi átlagban több mint 158 ezer forintos tételt jelent. A legidősebb, CASCO-s autótulajdonos 92 éves, a legfiatalabb pedig 18 éves, míg a KGFB szerződéseknél 16 és 97 év közöttiek a szerződéssel rendelkezők.

A márkákat nézve, a KGFB szerződéseknél az Opel áll a márkarangsor élén, majd a Suzuki, a Ford és a Volkswagen következik. A CASCO biztosításoknál pedig a Suzuki a listavezető, a második a Ford, megelőzve a Toyotát és az Opelt.

„A ranglista eredménye nem meglepő, hiszen ezek a legelterjedtebb autómárkák Magyarországon. A hivatalos adatok szerint a tavalyi több mint 4 milliós autóállomány 52 százalékát adják ezek a márkák. Az autóárak és a szervizköltségek emelkedése, valamint a fokozódó autóforgalom miatt egyébként a személygépkocsik KGFB átlagdíja is emelkedett idén, 47 292 forintra a 2021-es 47 035 forintról” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

2,2 milliárdtól a Kajmán-szigetekig

A lakásbiztosítási számokból az látszik, hogy 2,2 milliárd forintos a legértékesebb, ma is élő szerződéssel rendelkező ingatlan, miközben a másik oldalon egy olyan ingatlan áll, amelynek mindössze 1,4 millió forint az értéke. Ingóság esetén volt, aki közel 224 millió forintra kötött biztosítást, míg a másik véglet 50 ezer forint volt a Netrisknél.

Az utasbiztosítások esetében sem maradtak el a rekordok: a toplista tetején egy igazi világutazó áll több mint 40 szerződéssel. Érdekes továbbá az az országlista is, ahova mindössze egy-egy utasbitosítást kötöttek. Ilyen desztináció többek között Bissau-Guinea, Haiti, Libéria, a Marshall-szigetek, Suriname, a Kajmán-szigetek és Vanuatu.

Forrás: Netris

(Ezt a cikket 48 alkalommal tekintették meg.)