Aktuális Ellenőrzések Hírek Kiemelt hírek Külföld Rendőrségi hírek Traffipax Vezércikk

Romániában integrált közúti forgalomfigyelő rendszer kiépítéséről döntött a parlament

Romániában háromszáz traffipaxot és ötszáz térfigyelő kamerát integráló országos közúti ellenőrző- és bírságolórendszer kiépítéséről döntött kedden a képviselőház.

Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nemzeti helyreállítási terv (PNRR) egyik vállalásaként kidolgozott, ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett elfogadott jogszabály hatályba lépésétől és az e-SIGUR nevű rendszer beüzemelésétől a közlekedési szabálysértések visszaszorítását és a súlyos balesetek számának csökkenését remélik, Románia ugyanis évek óta listavezető az Európai Unióban a halálos kimenetelű autóbalesetek tekintetében.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) által kiépítendő e-SIGUR rendszer célja, hogy az évtized végéig legalább felére csökkentse a közúti balesetek okozta halálesetek és súlyos sérülések számát 2019-hez képest. A jogszabály szerint a rendszer automatikusan jelzi a közlekedési szabálysértéseket, azonosítja a hatóságok által körözött vagy felfüggesztett forgalmi engedéllyel közlekedő járműveket, illetve azokat, amelyek tulajdonosai nem fizették be az úthasználati díjat.

A rendszerbe integrált kamerák nemcsak a megengedett sebesség túllépését képesek észlelni, hanem lehetővé teszik a közlekedési lámpák tilos jelzését semmibe vevő, a forgalommal ellentétes irányban haladó vagy erőszakos magatartást tanúsító gépkocsivezetők megbüntetését. A rendszer az észlelt szabálysértésekről riasztást ad ki, ugyanakkor automatizálják a feljelentés elkészítését és a szabálysértés szankcionálását is, az e-SIGUR rendszer észlelései alapján ugyanis automatikusan szabálysértési eljárás indul, amelyről elektronikus aláírással hitelesített formában értesítik az érintetteket.

A jármű- és lakosságnyilvántartási adatbázisokkal összekapcsolható, az európai szabványoknak és a hatályos adatvédelmi előírásoknak is megfelelő forgalomfigyelő rendszer kiépítésére két évet ír elő a kihirdetésre váró jogszabály. Az Európai Unióban tavaly csaknem húszezren vesztették életüket közlekedési balesetben, közülük 1779-en Romániában. Ez azt jelenti, hogy Romániában lakosságarányosan kétszer annyi a halálos kimenetelű baleset, mint amennyi az Európai Unióban átlagosnak számít.

Forrás: Baranyi László – MTI

(Ezt a cikket 71 alkalommal tekintették meg.)