Ajánlatok Aktuális Hírek Személyszállítás

Autóval olcsóbban: hogyan spóroljunk a legtöbbet?

Az extrém áremelkedés senkit sem kímél, valamilyen formában mára már mindenki találkozhatott vele. Nem csak az áruházok polcai előtt állva kell egyre jobban számolgatnunk a nullákat, de az élet minden területén érdemes óvatosabban kezelni kiadásainkat. Nincs ez másként akkor sem, ha utazásra adjuk a fejünket, ami a hosszúhétvége közeledtével bizonyára sokak számára okoz fejtörést. Kérdés ilyenkor, hogy mikor éri meg autóval közlekedni, és hol jön el az a pont, ahol mérlegelni kell a kocsi mellőzését. Vannak olyan helyzetek, amikor egyéb alternatíva hiányában elkerülhetetlen, hogy négy keréken keljünk útra, azonban érdemes ilyenkor is számításba venni a pénztárcakímélő megoldásokat. A jól bevált, praktikus trükkök mellett új módszerekkel is célszerű kísérletezni és akár a telekocsizást is figyelembe venni.

Illusztráció – Forrás: Pixabay

Az okos vezetés nem csak életet, pénzt is menthet

Akik gyakran koptatják az országutakat, már jól tudják, hogy a körültekintő vezetés nem csak biztonságos, de takarékos is lehet. Minél kevesebb hirtelen gázadással, egyenletes sebességgel és minimális fékezéssel vezetünk, annál kedvezőbb fogyasztással tudunk haladni utunkon. A meggondolatlan vezetés és impulzív közúti reakciók nem csak a környezetünket veszélyeztetik, de a benzinköltséget is a magasba emelik. Itt is érdemes megemlíteni a fenntarthatósági szempontokat, ugyanis a gáz és fék gyakori használata meglehetősen szennyezi a környezetet.

Le a plusz súllyal!

Íratlan szabály, hogy minél kevesebb a plusz súly, annál jobban fogyaszt az autó. Persze itt nem az utasokra kell gondolni, ugyanis ők nélkülözhetetlen elemei az utazásnak. Az olyan nehezékek mennyiségét érdemes átgondolni indulás előtt, mint az ülések alatt lapuló plédek, rég eltűnt gyerekjátékok, dobozok, vagy akár azok a rég nem használt szerszámok, amik gyakran évekig a csomagtartóban hevernek. A tetőcsomagtartó, valamint a kerékpártartó is növeli a légellenállást és ezzel együtt a fogyasztást is, így ezek használata szintén megdobhatja benzinkúti számlánkat.

Megfelelő gumikkal a megfelelő fogyasztásért

A szükségtelen plusz súlyok eltávolításán túl legalább olyan fontos a megfelelő gumiabroncsok használata is. A levegőnyomást ideális esetben hetente egyszer legalább ellenőrizni kellene és beállítani az előre meghatározott nyomásértékre. Ugyanilyen fontos a téli és nyári időjárásnak megfelelő abroncs használata, hiszen a jármű fékezhetőségét, menetstabilitását, de még a benzinfogyasztást is befolyásolja.

Ha megosztjuk autónkat, megoszthatjuk a költségeket is

Sokan találkozhattak már a telekocsizás fogalmával, mely évről évre egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hazánkban. Ez olyan települések között is utazási alternatívát kínálhat, ahol a tömegközlekedés még gyerekcipőben jár. Utasként nem csak rugalmasan és kényelmesen tudunk eljutni célállomásunkra, de sokkal többet is meg tudunk spórolni ezzel a módszerrel, mint a saját autó használatával. A közös utazás költségkímélő megoldás lehet azoknak is, akik nem tudják a garázsban hagyni járművüket, hiszen minél több utas osztozik az üzemanyagköltségen, annál kisebb tétel hárul az autósra. A Budapest és Nyíregyháza közötti 235 kilométeres távolság 9 literes átlag fogyasztással számolva 10 150 forintba kerül, míg telekocsival ez az utazás a negyedére csökken, 2535 forintra jön ki a sofőrnek. Az anyagi előnyök mellett érdemes kiemelni a telekocsi környezetkímélő hatásait is. Autósként akár a volán mögött, akár egy másik sofőr hátsó ülésén ülünk, jelentősen csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és a közlekedésünk károsanyag-kibocsátását az egyedüli autózáshoz képest.

Forrás: Oszkar.com – DeepInsight Creative

Az Oszkar.com Telekocsi Kft.-ről

Az Oszkar.com Telekocsi szolgáltatást 2007. november végén indította el két egyetemista, Gyürüs Máté és Prácser Attila. Az Oszkár mára közel 1 millió felhasználóval Magyarország kedvelt telekocsi szolgáltatása. Évente, átlagosan 32-33 ezer autós és 220-240 ezer utas veszi igénybe az Oszkár rendszerének szolgáltatását. A rendszer célja, hogy összehozza az egy irányba tartó autósokat és utasokat. A hosszabb útra induló autósok meghirdethetik az autóban lévő szabad helyeiket, így csökkentve útiköltségüket, míg az utasok egy megfizethető, gyors és rugalmas utazási formát választhatnak. Az utazás élményét a közösség sokszínűsége teszi maradandóvá. A szolgáltatás folyamatos fejlesztésének középpontjában a felhasználói igények gyors kiszolgálása, a biztonság, a bizalom, valamint az áttekinthetőség és könnyű kezelhetőség áll.

Forrás: Oszkar.com – DeepInsight Creative

(Ezt a cikket 27 alkalommal tekintették meg.)