Kategóriák

Kategóriák

Alkatrész Gazdaság Hírek

Európában erős a gumiabroncsok iránti kereslet, de…

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association – ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2022. első negyedéves gumiabroncs-eladási statisztikáit, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik. 

Illusztráció – Forrás: ec.europa.eu

2022 első negyedévében – a mezőgazdasági szegmens kivételével, amelyet az erős szezonalitás befolyásol – erős növekedést mértek 2021 hasonló időszakához képest. A személyautókra szánt abroncsok piacát a négyévszakos abroncsok iránti erőteljes kereslet vitte előre, de nem panaszkodhattak a teherautó-, busz-, motorkerékpár- és robogóabroncsok értékesítésével foglalkozó szakemberek sem, a nyilvánvaló gazdasági növekedésnek köszönhetően.

Márciusban a növekedés üteme lelassult a növekvő bizonytalanság – elsősorban az orosz-ukrán konfliktus hatása miatt. „Reálisan kell gondolkodunk, és azt kell feltételeznünk, hogy a nyersanyag- és energiaellátás feszültségei valószínűleg hatással lesznek az értékesítési volumenekre az elkövetkező hónapokban.” – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy „mindannyian reméljük, hogy az elkövetkező hetekben segíteni tudjuk a konfliktus megoldását annak érdekében, hogy megállítsuk a háborút és helyreállítsuk a békét.”

Az ETRMA tagok értékesítési eredménye 2022 első negyedévében:

ezer darabban kifejezve2021. első negyedév2022. első negyedévVáltozás %-ban
Személyautó abroncsok  másodlagos piaca56.70861.6749%
Ebből:   
Nyári személyautó abroncs  4%
Négyévszakos abroncs  22%
Téli abroncs  8%
Teherautó abroncsok másodlagos piaca3.3353.67410%
Mezőgazdasági abroncsok másodlagos piaca368334-7%
Motorkerékpárok és robogók másodlagos piaca3.2483.5519%

Forrás: HTA Médiabizottság

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Máthé Zoltán

(Ezt a cikket 67 alkalommal tekintették meg.)