Aktuális Hírek Iveco Kiemelt hírek Környezetbarát Márkahírek Vezércikk

Az IVECO és további 26 vállalat tárgyalt a biometán szerepéről az EU energiaügyi biztosával

Az IVECO egyike volt annak a 27 vezető európai vállalatnak, amely bemutatta a „Biometán Nyilatkozatot” Kadri Simson energiaügyi biztosnak. A Nyilatkozat a biometán szerepének elismerését szorgalmazza a dekarbonizációs folyamatokban, mivel ez a ma elérhető leghatékonyabb, megfizethető, skálázható és fenntartható gáz. Kiemeli az aláíró felek közös törekvését, hogy 2030-ig legalább 350 TWh-ra (33 milliárd m3) növeljék a biometán alkalmazását Európa-szerte, amely potenciált az Európai Bizottság a „Tiszta bolygót mindenkinek” közleményt támogató mélyreható elemzésben becsüli meg 2018-ban.

Fotó: Iveco

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa elfogadta a Biometán Nyilatkozatot, kiemelve a megújuló gáz fontos szerepét az olyan ágazatok szén-dioxid-mentesítésében, mint a közlekedés, az ipar és a lakossági fűtés, a rugalmasabb energiarendszer kiépítésében és az energiafüggőség csökkentésében.

A Nyilatkozat aláírói kifejezték azon szándékukat, hogy mozgósítsák a biometán értékláncát annak előnyeinek és lehetőségeinek népszerűsítése érdekében, valamint együttműködjenek a nemzeti és uniós politikai döntéshozókkal és más érdekelt felekkel, hogy biztosítsák e megújuló gáz európai szintű kiterjesztéséhez és felhasználásához szükséges támogatást.

Giandomenico Fioretti, az alternatív meghajtású üzletfejlesztési igazgató így nyilatkozott: „A Kadri Simson európai biztossal tartott találkozó nagyon pozitív volt, és megmutatta, hogy az IVECO 2040-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá válásának útja tökéletesen összhangban van az Európai Unió célkitűzéseivel és cselekvési terveivel. Osztjuk azt a nézetet, hogy a szén-dioxid-mentesítéshez olyan energiamixre van szükség, amelyben a biometán és a hidrogén központi szerepet tölt be, és a biometán értéklánc minden szereplőjének össze kell fognia, hogy támogassa a technológia és a szükséges infrastruktúra fejlesztését, és biztosítsa széles körben elterjedt elfogadását. Tekintettel a biometán bizonyítottan kiemelkedő dekarbonizáló erejére, elengedhetetlen, hogy a biometán szerepét a nehéz teherszállítás CO2-kibocsátási célértékeinek elérésében hivatalosan is elismerjék.”

Az IVECO úttörő szerepet vállalt a fenntartható közlekedési megoldások terén, és több mint 25 éves tapasztalatával ma több mint 40 000 eladott járművel piacvezető a gázmobilitás területén. Bejelentette elkötelezettségét amellett, hogy 2040-re – az EU éghajlat semlegességre vonatkozó ambiciózus célkitűzéseinél 10 évvel korábban – nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá válik, az alternatív meghajtások fokozatos bevezetése révén.

Az IVECO útja a nehéz teherszállítás szén-dioxid-mentesítéséhez a vevői küldetésen és termékkínálaton alapuló energiamixen alapul, amely biometánon, akkumulátoros elektromos járműveken és üzemanyagcellás járműveken nyugszik. Ez összhangban van az Európai Bizottság új energiacsomagjával, amelynek célja a megújuló gázok elosztóhálózatokon keresztüli kiépítésének megkönnyítése, a hidrogén piaci szabályainak felállítása, valamint a tisztességes és költséghatékony átállás biztosítása.

Az energiacsomagtól mindenekelőtt a biometán elérhetőségének lehetővé tétele, bővítése és maximalizálása érdekében kell lépéseket várni, valamint a hozzáférés biztosítását az EU piacaira kiterjedő szabályozások harmonizációja révén, amit az IVECO kulcsfontosságú tényezőnek tart a biometán mennyiségének növelésében és a dekarbonizációs célok elérésében.

Kadri Simson energiaügyi biztos álláspontja egybehangzott az IVECO azon nézetével is, hogy az értéklánc valamennyi érdekeltjének össze kell fognia a technológia fejlesztésének támogatásában, a nyilatkozatban kiemelt biometán potenciál megvalósítása és elérése érdekében.

Forrás: IVECO

(Ezt a cikket 74 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.