A Volvo Trucks fejlesztésével még gazdaságosabb az árufuvarozás

A Volvo Trucks jól ismert és bevált hajtáslánc technológiájának legújabb, továbbfejlesztett változatával minden eddiginél alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás érhető el, amely jelentősen segíti a fuvarozó vállalatok profitábilis működését.

A Volvo Trucks jól ismert és bevált hajtáslánc technológiájának legújabb, továbbfejlesztett változatával minden eddiginél alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás érhető el, amely jelentősen segíti a fuvarozó vállalatok profitábilis működését.

Forrás: Volvo Trucks

A Volvo Trucks számos fontos újítást vezet be a 11 és 13 literes Euro 6-os motorjain, ezzel még tovább csökkentve a tehergépjárművek üzemanyag-fogyasztását és növelve azok a teljesítményét.

“Minden fuvarozó vállalat számára kulcsfontosságú kérdés az üzemanyag-fogyasztás és annak csökkentése, a távolsági fuvarozási feladatok esetén pedig ez halmozottan igaz. Azonban szem előtt kell tartanunk, hogy az alacsony fogyasztás ne menjen az autók teljesítményének rovására. A már jól bevált és tökéletesen működő hajtáslánc technológiánk legújabb fejlesztésével e fenti két cél most már még könnyebben érhető el.  Így a fuvarozók egyszerre élvezhetik az alacsony fogyasztás és a nagy teljesítmény kombinációjának határtalan előnyeit.” – mondta Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Tesztpályán is bizonyítottak az eddigi legjobb fogyasztási adatok

A Turbo Compound motorral és I-Save gazdaságossági csomaggal felszerelt Volvo FH már eddig is jól ismert volt a fogyasztásáról, de most megkapja a motor és a hajtáslánc legfrissebb fejlesztéseit, amellyel tovább csökkenthetők a fenntartási költségek.

 Az I-Save technológiával ellátott Volvo FH már eddig is híres volt a kedvező üzemanyag-fogyasztásáról. 2020-ban a Zöld Tehergépkocsi Díj (Green Truck Award) Münchentől északra fekvő tesztútvonala során kiderült, hogy az FH „a valaha volt legjobb” eredményt érte el az üzemanyag-fogyasztásban: 80,35 km/h-s átlagsebesség mellett átlagosan 22,7 liter/100 km fogyasztást ért el a Volvo teherautója. A márka üzemanyag-hatékonyságban elfoglalt vezető szerepét idén több franciaországi, független újságírói teszt is megerősítette. A legújabb motorfejlesztési csomaggal pedig még tovább csökkenthető a már így is rekordnak számító fogyasztási mennyiség.

“Szállítmányozó partnereinktől folyamatosan érkezik a megerősítés a Turbo Compound motorral szerelt Volvo FH alacsony fogyasztási adataival kapcsolatban. Izgatottan várjuk, hogy ezzel az új fejlesztéssel még hatékonyabbá váljon az üzemanyag-fogyasztás, hiszen ezzel is hozzájárulunk ügyfeleink profitábilis működéséhez. Az értékesítés már elindult, az első járművek várhatóan 2022 őszén fognak ügyfeleinkhez kerülni.” – folytatta Roger Alm.

A jelentős teljesítményjavulás a finomhangolások eredménye

Amikor 2001-ben a Volvo sikeresen bevezette az automatizált mechanikus sebességváltóját, az I-Shiftet, bizonyítottá vált az, hogy az automatizált sebességváltás leghatékonyabb módja a hagyományos száraz tengelykapcsolóval működő sebességváltó rendszer lesz. Azóta már világszerte több mint egymillió tehergépjárművet értékesítettek I-Shift váltóval. A legfrissebb fejlesztésekkel elért változás, hogy az I-Shift váltó egy forradalmian új módon dolgozik együtt a motorral. Az új, még fejlettebb I-Shift olyan sebességváltási technológiával működik, aminek köszönhetően nemcsak gyorsabb lesz a sebességváltás, de sokkal simább és gördülékenyebb vezetési élményt is biztosít a sofőrök számára

Az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást úgy érik el, hogy még kevesebb a súrlódás a motoron belül és még kifinomultabban zajlik a motortérben az égés folyamata. A motor forgatónyomatékát gyönyörűen szabályozza az ugyancsak továbbfejlesztett I-See domborzatkövető technológia, amely a gépjármű súlyához és az útvonal domborzati feltételeinek megfelelően optimalizálja a motor teljesítményét. 

“A Volvo Trucks mérnökei ismét nagyot alkottak azzal, hogy a Volvo már eddig is fantasztikus hajtásláncát a legújabb fejlesztésekkel még magasabb szintre emelték. Konkrét adatokról még korai lenne beszélnünk, de annyit elárulhatunk, hogy eddigi tesztjeinkben részt vevő ügyfeleink mind maradéktalanul elégedettek voltak a Volvo legújabb fejlesztésével.” – tette hozzá Roger Alm.

A Volvo Trucks célja, hogy fosszilis energiahordozóktól mentessé váljon

A Volvo Trucks azt tűzte ki céljául, hogy 2030-ig értékesített tehergépjárműinek legalább fele elektromos meghajtású legyen; tíz év múlva, 2040-re pedig minden eladott gépjárműnek fosszilis energiahordozóktól mentesnek kell lennie. Bár a belsőégésű motor továbbra is fontos szerepet kap, de a fejlesztésekkel elért üzemanyag-hatékonyság is létfontosságú szerepet tölt be a globális szén-dioxid-kibocsátás elérésében.

“Elkötelezettek vagyunk a párizsi egyezmény klímaváltozással kapcsolatos célkitűzései iránt és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közúti fuvarozásból származó CO2 kibocsátást drasztikusan csökkenteni tudjuk” – fejezte be Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Forrás: Volvo Trucks

(Ezt a cikket 69 alkalommal tekintették meg.)