Hogyan és honnan vásároljunk teherautó akkumulátort? (x)

A teherautó akkumulátor megvásárlása közel sem olyan nehéz, mint azt elsőre gondoljuk, ám a jó döntés meghozatala már egy kicsit nehézkesebb.

A teherautó akkumulátor megvásárlása közel sem olyan nehéz, mint azt elsőre gondoljuk, ám a jó döntés meghozatala már egy kicsit nehézkesebb. Mivel szűkebb a termékkínálat, azt gondolhatnánk, hogy a választás is egyszerű, és könnyebb jó akkumulátort választani, de nem mindig ez a helyzet. Egyrészt a márkák tekintetében azért akad választék bőven, ahogyan az árkategóriák is meglehetősen széles skálán mozognak. Az sem mindegy, hogy honnan vásárolunk. A teherautó akkumulátor egy fokkal speciálisabb alkatrész, mint az autó akkumulátor, amit a nagyobb hipermarketek polcairól is leemelhetünk.

Ennek ellenére már egy két benzinkúton is találhatunk ilyesmit, ugyanis a teherjármű kategória is meglehetősen tág, a kisebb tehergépjárművektől a személyszállító buszokig találhatunk benne járműveket. Lényegesen kevesebb helyen fogjuk tudni beszerezni a szükséges alkatrészt, ugyanakkor ez nem akkora baj, hiszen így könnyebben találhatunk megfelelő akkumulátor boltot és szervizt. Először természetesen azt érdemes tisztázni, hogy milyen típusú akkumulátorokat kell keresnünk, és csak ezután jöhet, hogy hol is vásároljunk.

Honnan vásároljunk teherautó akkumulátort és honnan ne?

Ahogyan autó akkumulátort, teherautó akkumulátort is több helyen lehet már vásárolni. Ugyanakkor legyünk ár felkészülve, hogy a termékskála lényegesen szűkebb lesz, és beszerzési helyből is viszonylag kevesebb van. Autó akkumulátort már a nagyobb hipermarketek polcairól is leemelhetünk a tej és a kenyér mellé, de a benzinkutakon is találhatunk akksit, ha a tankolás után még a shopban is körülnézünk. Teherautó akkumulátor már nem biztos, hogy lesz ezeken a helyeken, ha mégis, akkor szegényes választékban és irreálisan magas árakon, úgyhogy ha mégis találunk itt akkumulátort, ne itt vásároljuk meg. A Lesti Akku Kft kínálatában számos gyártó terméke elérhető akár raktárról is

Autó és teherautó alkatrészboltból is egyre több van, ez már egy fokkal jobb választás, ahogyan olcsó webáruház is, ugyanakkor szakszerű segítségre itt nem igazán számíthatunk, ahogyan a kiszállítás sem biztos, hogy annyira gyors lesz. Az akkumulátor bolt, szaküzlet vagy kereskedés a legjobb választás, amely szakszervizzel is működik. Itt pontosan azt fogjuk kapni, amit szeretnénk, és ha nem vagyunk elég járatosak az akkumulátor választásban, még segítséget is kaphatunk.

Miért az akkumulátor bolt és a szakszerviz a legjobb választás?

Mivel a teherautó akkumulátor lényegesen specifikusabb lehet, mint az autó akkumulátorok, így érdemes kifejezetten olyan boltot és szakszervizt választani, ami elve akkumulátorokra szakosodott, és segíteni is tud a választásban, vagy akár a beszerelésben is. A termékek az ilyen kereskedésekben kéznél vannak, tehát nem kell várnunk a szállításra, hiszen akár még az azonnali szállítást vagy beszerelést is vállalják. Emellett a náluk vásárolt teherautó akkumulátorok esetében ingyenes átvizsgálást vagy hiba megállapítást is vállalni szoktak.

Mennyire széles a választék a teherautó akkumulátorok tekintetében?

Természetesen teherautó akkumulátor is létezik több méretben, ugyanakkor a variációs lehetőségek sokkal kisebbek, mint a személyautók esetében. A klasszikus teherautó akkumulátor kb. 510mm hosszú, és a rövidebb oldal tetején találhatóak a pólus kivezetések. Ezekből általában 3 féle szélesség készül. A legkisebb az úgynevezett „A” edény, melynek kapacitása a 140-155Ah, a szélessége pedig 180mm. Ennél nagyobb a „B” edény, melynek a 170-180Ah a kapacitása, a szélessége pedig 220mm.

A legnagyobb a három közül a C” edény, melyet már csak személyszállításra alkalmas nagy buszokban találhatunk. A teljesítménye 210-225Ah, a szélessége 270mm. Létezik az úgynevezett IVECO akkumulátor, mely klasszikus teherautó akkumulátoroktól eltérően 350 mm hosszú, 220 mm magas, és 105Ah és 110Ah változatban érhető el. Ebben a kategóriában találhatunk 260 mm magas akkumulátorokat is, ezeket általában munkagépekhez használják.

Milyen teherautó akkumulátort érdemes venni?

Természetesen olyat, ami passzul a teherjárművünkhöz, ugyanakkor ez a kérdés egy kicsit bővebb választ igényel. Amikor vásárlásra kerül a sor, az ár megkerülhetetlen. Ahogyan minden más esetében is, itt is megkülönböztetünk alsó, közép és felső kategóriás termékeket. Mielőtt rávágnánk, hogy csak a felsőt érdemes megvásárolni, érdemes tudnunk, hogy melyik kategória mit takar, mit várhatunk el tőle, és ennek fényében érdemes meghozni a döntést. Azt ugyebár már említettük, hogy a választék teherautó akkumulátorok esetében szűkebb, mint az autóakkumulátorok tekintetében, ennek ellenére, azért ár és minőségbeli különbségeket itt is tapasztalhatunk.

Az alsóbb kategóriás akkumulátorok minőségben és élettartamban sem tudnak annyit. Természetesen olcsóbbak, ez talán az egyetlen vonzó bennük, ugyanakkor túlságosan nagy elvárásokat ne támasszunk. Ha tehetjük a drágább akkumulátorokat válasszunk. A közép kategóriás fajták általában a neves gyártók névtelen termékei, melyek már minőséget garantálnak, és a legjobb ár-érték aránnyal is bírnak. Ha a márka neve is számít, akkor a felső kategóriás termékek között kell keresgélünk, ami az árakon is meg fog látszani.

(x) – fizetett pr-cikk

whitepress

(Ezt a cikket 131 alkalommal tekintették meg.)