Aktuális Baleset-megelőzés Hírek Kiemelt hírek Rendezvények Sofőrök Versenyek Vezércikk

Újult erővel az új kihívásokkal szemben – 5 tengelyen 2021-ben is

Magyarország egyedülálló közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos versenyének döntője és családi napja megújult erővel tért vissza 2021-ben. A döntőbe továbbjutott 10 versenyzőre új kihívások vártak ismét, valódi környezetben!

Forrás: NiT Hungary

Idén is megmozgatta a hazai tehergépjármű-vezetők kíváncsiságát az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny, amire több, mint 350 hivatásos sofőr nevezett be. Közülük került ki az a 10 versenyző, aki a szombati döntőn a drivingcamp Hungary zsámbéki tanpályáján mérkőzhetett meg a legkiválóbb kamionsofőr díjáért és címért 2021-ben.

Generációváltás a fuvarozói szakmában?

A verseny egyik célja a fuvarozói szakmai presztízsének növelése ezzel is elősegítve a tehergépjármű-vezető hiány orvoslását. A szakma népszerűsítése pedig a jelenlegi 20-25 éves fiatalokat orientálhatja erre a területre. A döntőbe került versenyzők fele már egy fiatalabb generációhoz tartozik, akik most lépnek/léptek be 30-as éveikbe.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny egy fantasztikus olvasztó tégelye a két generációhoz tartozó magyar tehergépjármű-vezetőknek. A lelkesedésből és a hivatástudatból kifogyhatatlan versenyzők évről-évre több tapasztalattal rendelkeznek. Az elődöntőn és a döntőn nem csak egymással, de egy szélesebb közönséggel is megoszthatják tapasztalataikat, ezzel is elősegítve szakmájuk és munkájuk fontosságának elismerését.

Forrás: NiT Hungary

A versenyzőkre először a döntő előselejtezőjének első nyolc feladatának teljesítése várt, amiket két versenyző egy időben, de a kijelölt versenypályán eltérő vonalvezetéssel – „A” és „B” – végezte. A szuperdöntőbe az öt legjobb eredményt elérő versenyző juthatott tovább, ahol kétféle feladat típus várt rájuk.

Forrás: NiT Hungary

A komplex feladat során a nyerges szerelvény menetkész és biztonságos elindulásához szükséges teendőket kellett elvégezniük a versenyzőknek. A szakmai csapat által elrejtett hibák felismerése után indulhattak csak el szabályosan. A futam utolsó megmérettetése gazdaságos vezetési és vészhelyzet-elhárítási feladatsor volt, ugyanis a versenyzők vezetéstechnikáját, a biztonságos közlekedés szabályainak ismeretét és nagy fokú figyelmet igényelte. A versenyzőkre ezek után még várt a szerelvény szabályos szétakasztása, szóló vontatóval vízoszlop és bójakikerülő manőver lejtős csúszós pipa-modulon kicsúszás és vízoszlop / bója érintése nélkül, a végén pedig a szerelvény szabályos összeakasztása.

Forrás: NiT Hungary

Magyarország legkiválóbb kamionsofőrje 2021-ben

A mezőny izgalmasan alakult, a 10 versenyző közül a döntő előselejtezőjéből továbbjutott 5 versenyzőből végül egy tehergépjármű-vezető emelkedhetett ki. A legkiválóbbak között is a legkiválóbb kamionsofőr 2021-ben Szabados Gábor lett, aki egyben a valaha legfiatalabb első helyezett is. munkáltatója GOGOLÁK GÁBOR EV, aki már háromszor is elnyerte a Tisztességes Vállalkozó címet!

Forrás: NiT Hungary

A második helyen Pető Györgynek gratulálhatunk, akit Bocsárdi Károly követ a harmadik helyen.

Idén is további két különdíj került átadásra az „5 tengelyen-biztos kézzel!” versenyzői között. Pethe Miklós nyerte el „A legkiválóbb elméleti tudással rendelkező magyar kamionsofőr – 2021” különdíjat, amelyet a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Magyar Autóklub elnöke, az ORFK – OBB koordinációs testületének tagja Dr. Hatala József adott át. A 2021 évi „5 tengelyen – biztos kézzel!” verseny legfiatalabb döntőseként vonul be Dzsupin Dávid a megmérettetés történetébe, akinek díját a Magyar Autóklub műszaki igazgatója, Gálfalvi Csaba adta át.

A dobogós helyezetteket Dr. Mosózci László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Dittel Gábor, a NiT Hungary főtitkára és Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztály vezetője személyesen köszöntötték és nyújtották át számukra nyereményeiket.

Forrás: NiT Hungary

Felejthetetlen és izgalmas élmények a közlekedésbiztonság jegyében

A döntőt élőben követhette mindenki, aki kilátogatott szombaton Zsámbékra. A szurkolókat és az érdeklődőket az ingyenes családi nap interaktív és szórakoztató programokkal várt.

A programok a biztonságos közlekedés alapszabályaival ismertették meg a kis és nagyobb gyermekeket. De a felnőttek is tanulhattak újabb dolgokról, mint például a látássérültek mindennapjairól, aminek szerves részét képezi ugyanúgy a közlekedés is.

Forrás: NiT Hungary

A verseny és a családi nap sikerességét az idei év támogatói köre alapozta meg:

Forrás és fotók: NiT Hungary

(Ezt a cikket 46 alkalommal tekintették meg.)