Aktuális Hírek Kiemelt hírek Logisztika Vezércikk

Amikor a gyár megy a kamionhoz!

Sokan nem is gondolnak bele, de a közúti szállítmányozás kapcsán számos olyan tényező felmerülhet, ami az egyértelmű előnyök mellett nagyon komoly hátrányokat is jelenthet. Sőt, sok esetben például a kamionnal történő szállításnak olyan komoly akadályai és hátrányai vannak, hogy az már nem is éri meg. Ilyenkor két lehetőség is van: vagy más szállítási módot választ egy cég, vagy a folyamatait és a teljes ellátási láncot is ehhez igazítja.

Forrás: freepik.com

A közúti szállítmányozás előnyei

Aki évek óta a szakmában dolgozik, annak nem kell külön bemutatni, hogy milyen előnyei vannak ennek a területnek. A teljesség igénye nélkül azért itt van néhány ismertebb előny és szempont. A kamionos szállítmányozás előnye, hogy:

  • Ajtótól ajtóig (door-to-door) szállítást is lehetővé tesz
  • Relatív költséghatékony szállítási megoldás, amennyiben hatékonyan kihasználható a rakodótér
  • Gyors szállítási időt tesz lehetővé, főleg rövid szakaszokon történő szállítás esetében
  • Rugalmas, az útvonalak dinamikusan változtathatóak

Ezzel szemben persze adódnak hátrányok is a kamionos szállítás esetében:

  • Kisebb kamionok esetében limitált a rakodótér mérete
  • Súlykorlátozásoknak meg kell felelni
  • Nagy távolságok megtételére gyakran nem alkalmas, mert nem térül meg a szállítási költség, főként ha alacsony a rakomány értéke

És itt jön képbe az, hogy milyen lehetőségei vannak egyes cégeknek, akár gyártóknak, hogy alkalmazkodjanak a helyzethez.

Vannak például olyan gyártó cégek, amelyek terméke nagy térfogatot ölel fel, súlyra ugyan relatív könnyűek, de közben az áru értéke (mondjuk 1 kg-ra vetítve) mégis alacsony. Számukra az egyik fő kihívás az, hogy bár a terméket lehet szállítani közúton, kamionnal, a fajlagos súlyhoz kapcsolódó alacsony érték miatt nem éri meg nagy távolságra szállítani. És bár nem éri meg, de mégis el kell valahogy juttatni a vásárlókhoz.

Ilyen kihívásokkal szembesülhet például egy autóipari beszállító, aki különböző hangszigetelő anyagokat, habokat is gyárt autógyárak számára, mint amilyen a Trocellen is. Egy ilyen cég csak akkor tudja kiszolgálni például a teljes európai piacot, hogyha van a régióban dedikált gyára. Ázsiából egyrészt nem feltétlenül éri meg ezeket Európába szállítani, mert hajón lassan ér ide a termék, repülővel pedig túl drága lenne. Másrészt a gazdaságos közúti szállítási hatósugár 700-1000 km-re tehető. Egy német autóipari cég telephelyei Magyarországról már pont ezen hatósugáron mozognak, mert Berlin vagy épp Frankfurt is 800-900 km-re fekszik hazánktól. A távolabbi területek, mint épp Franciaország vagy Spanyolország pedig kamionnal gazdaságosan nem is elérhetőek.

Nem véletlen, hogy bár a példában említett Trocellen anyacége Japánban található, sorra létesíti az európai gyárakat és telephelyeket és ma már Németországban, Olaszországban, Magyarországon és Spanyolországban is megtalálhatóak. Ennek a bővülésnek pedig részben az is a célja, hogy a helyi gyártás mellett a logisztikai problémákat is megoldja.

Amikor a gyár megy a kamionhoz

Ami a kamionos és közúti szállítást illeti, azt érdemes látni, hogy a fuvarszervezés ma már egy külön szakterület, aminek nem csak az a dolga, hogy a kamion megpakolva eljusson A-ból B-be. Hanem olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy mennyi egy kamion vagy teherautó rakományának teljes értéke, mekkora hatósugárral éri meg a szállítás vagy épp milyen km-re vetített szállítási költségekkel kell számolni. A gyárakat, telephelyek és logisztikai központokat pedig olyan területekre telepítik, hogy azok könnyen megközelíthetőek legyenek, illetve ahol a tehergépjárművek fogadására alkalmas infrastruktúra is biztosított. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti hogy ma már előfordul, hogy nem is a kamion fog a gyárhoz és a raktárhoz menni. Hanem sokkal inkább a gyár és raktár keresi majd a kamionokat.

Forrás: T H E P I T C H

(Ezt a cikket 82 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen-biztos kézzel!