Aktuális Érdekvédelem Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Vezércikk

A közúti személy-és áruszállítási alágazat terheinek további csökkentésére tett javaslatot négy érdekképviselet

A közúti személy és árutovábbítást végző – hatósági továbbképzésre és vizsgára kötelezett – gépkocsivezetők, szakmai irányítók továbbképzés utáni hatósági vizsgakötelezettségének megszüntetésére tett közös javaslatot Dr. Palkovics László miniszternek címzett levelében a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ), a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ).

Illusztráció – H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele

 A négy érdekképviselet a Kamarákkal egyeztetve már korábban is arra törekedett, hogy a szolgáltatásaik szabályozási környezetét folyamatosan aktualizálják és a vállalkozások működését a bürokratikus és költségnövelő elemek lehetőség szerinti kivezetésével segítsék.

A kötelező ismeretfelújító képzéseket követő vizsgakötelezettség eltörlését mások mellett a munkahelyek megtartása és a folyamatosan emelkedő költségek csökkentése érdekében kezdeményezték az érdekképviseletek. A szakmai szervezetek ugyanakkor kiemelik, hogy nem a naprakész, korszerű tudás megszerzésének szükségességét kérdőjelezik meg, erre egy tudásalapú világban elengedhetetlen szüksége van minden érintett munkavállalónak. Az ágazatban dolgozókra vonatkozó EU-s szabályozás is csak a kötelező időszakokról és szakszerű továbbképzésről határoz, vizsgakötelezettség nélkül.

„Ma a korábbiaknál is határozottabban úgy látjuk, hogy a továbbképzés utáni vizsgáztatás nem éri el a kívánt célt – a naprakész, gyakorlatban is hasznosítható tudásról való beszámolást –, miközben a képzőhelyeket arra kényszeríti, hogy a hallgatókat hatékony oktatás helyett a tananyag bemagoltatásával és intenzív ismétlésével felkészítse a sikeres vizsgára – szögezik le az érdekképviseletek, hozzátéve, hogy „a közlekedésbiztonság javítását nem az ismételt vizsgák, hanem a korszerű, az aktuális szakmai igényeknek megfelelő továbbképzések segítik”.

Forrás: KERKOM

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele

(Ezt a cikket 53 alkalommal tekintették meg.)