Jubileumot ünnepel a Jeep: 80 év történelem és innováció

Forrás: Pappas

Különleges a 2021-es esztendő a Jeep számára, a márka idén ünnepli 80. születésnapját. A szabadság és a  kalandvágy 4×4-es képviselője 1941-ben indult el világhódító útjára az első sorozatgyártású összkerékhajtású  autóval, a legendás Willys MB-vel. A márka folyamatosan növekedett, új termékei révén az évek során neve  egybe forrt a terepjárás fogalmával. 

Forrás: Pappas

A páratlan off-road képességek mellett a folyamatos innováció és a fejlődés egyaránt hozzátartozik a Jeep  legendájához. A szakadatlan fejlesztések a márka DNS-ének részévé váltak, hatásuk megjelenik az  emblematikus modellek kényelmében, vezethetőségében, valamint a biztonság terén. És mert a legenda  folytatódik, a nyolcadik X elérése után a Jeep korábbiaknál is ambiciózusabb tervekkel fordul a jövő felé:  vezető szerepre törekszik a fenntartható mobilitás területén. 

Az új korszak kezdetét a Renegade 4xe és a Compass 4xe tavalyi bemutatkozása jelezte. A plug-in hibrid  modellek lehetővé teszik a károsanyag-kibocsátás nélküli lokális közlekedést, miközben az élvezetes  vezetésről gondoskodó fejlett Jeep eAWD rendszer környezetkímélő módon garantálja a kiváló tapadást és a  hatékonyságot. Szeptemberi premierjük óta a 4xe változatok elnyerték a vásárlók bizalmát: az érdeklődést  mutatja, hogy máris 10 500 érdeklődő választotta a fenntartható mobilitást szolgáló modellek valamelyikét,  azaz 2020 utolsó negyedévében minden ötödik Európában eladott Jeep plug-in hibrid volt. 

A 80. születésnapot a Jeep teljes modellpalettája jubileumi megjelenéssel ünnepli, az ’80th Anniversary’  néven érkező modellek speciális felszereltséget kapnak. A márka emellett rendezvények sorával emlékezik  meg nyolc évtizedre visszanyúló hagyományairól.

Forrás: Pappas

Az új ’80th Anniversary‘ különleges modellek 

A jubileumi év egyik különlegessége az ’80th Anniversary’ változatok piacra lépése. Az ünnepi stílusjegyeket  a modellpaletta valamennyi tagja, így a Renegade, a Compass, a Wrangler és a Gladiator egyaránt megkapja. Az új felszereltségi szintként érkező modellek alapját a legnépszerűbb változatok adják, amelyek kivételes  kiegészítő felszerelésekkel és látványfokozó elemekkel gazdagodnak. 

Elsőként a Renegade ’80th Anniversary’ jelenik meg, míg a márka többi modelljét tavasztól leplezik le a  kereskedésekben. Valamennyi jubileumi Jeep megkapja a selyemfényű Gránit-kristály betétes ’80th 

Anniversary’ logót, az egyedi varrású, fekete gyémánt-mintás szövet, vagy az opciós fekete bőrüléseket, a  magasfényű fekete belső betéteket, valamint az üléseket és a szőnyegeket díszítő logót. A külső megjelenést  különleges könnyűfém keréktárcsák teszik teljessé. 

A jubileumi változatok felszereltsége szintén kivételes. A 8,4 és 10,1 colos érintőképernyőkön egyedi ’Since  1941’ felirat köszönti a felhasználót, míg a Jeep kiváló összkerékhajtási rendszerének élvezetét az  okostelefon-integrációval rendelkező navigációs rendszer, és a LED-es fényszórók fokozzák. 

A hajtásláncok kínálata ugyancsak kivételes. A benzines erőforrások sorában ráadásul vadonatúj motorcsaládot  üdvözölhetünk. Az 1,0 literes háromhengeres, valamint 1,3 literes négyhengeres turbómotorok 120, 130 és  150 lóerős lépésekben kínálnak kifinomult, nyomatékos és hatékony hajtási alternatívát, akár hatfokozatú  kézi, akár hatfokozatú duplakuplungos automata váltóval. A Renegade és a Compass esetében az  összkerékhajtású, 190 és 240 lóerős konnektoros hibrid hajtások jelentik a csúcsot, amelyek tisztán  elektromos hatótávja akár 50 kilométer is lehet. 

Forrás: Pappas

A Jeep márka esszenciáját ragadja meg a Wrangler és a Gladiator. Az utóbbi 2021 egyik nagy újdonsága a  hazai piacon, amely egyesíti magában a Jeep páratlan terepképességeit és egy pickup sokoldalúságát. A  kapcsolható összkerékhajtású, akár első-hátsó differenciálzárral és kiiktatható első stabilizátorokkal  rendelkező terepjáró-ikonok hatékony, egyúttal erős hajtásláncunknak köszönhetően bármilyen akadállyal  megküzdenek. A Wrangler 272 lóerős kétliteres turbómotorjával, a Gladiator háromliteres, 264 lóerős, 600  newtonméter nyomaték leadására képes, V6-os dízelmotorjával száll szembe a kihívásokkal. 

És ez még nem a csúcs! A Wrangler 4xe bebizonyítja, hogy nem csak terepjáróképességekben és  teljesítményben, de ezzel párhuzamosan hatékonyságban, valamint fenntarthatóságban is előrébb lehet  lépni. A két elektromotor-generátort, a nagyfeszültségű akkumulátort és a nagyteljesítményű kétliteres  turbómotort magában foglaló hajtáslánca összesen 380 lóerős teljesítményt kínál, amelyet nyolcfokozatú  automata váltón keresztül juttat el a kerekekhez.  

Ezzel a kialakítással a Jeep ikon valaha készült legfejlettebb hajtáslánca mutatkozik be. Használata akár 50 kilométernyi, teljesen elektromos, lokálisan károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedést tesz lehetővé. Az  elektromotor folyamatosan, fordulatszámtól függetlenül elérhető hatalmas nyomatéka ugyanakkor még  kiegyensúlyozottabb terepjáróvá teszi a Wranglert.  

A modell 2021-ben új felszereltségekkel, így például előre tekintő kamerával, és a Rubicon változat esetében  Offroad+ üzemmóddal jelentkezve segíti a közúti és terepes közlekedést. Ezen felül idén elsőként érhetők el  a Rubicon változathoz a karosszéria színére fényezett sárvédők, tetők és félajtók.

Forrás: Pappas

Múlt, jelen, jövő

A világ alaposan megváltozott mióta az első Jeep 1941-ben legördült a gyártósorokról. Másképp éljük a  mindennapokat, más elvárásokat fogalmazunk meg, és a Jeep az elmúlt nyolc évtizedben mindvégig  következetesen alkalmazkodott az újdonságokhoz. Egyvalamiben azonban jottányit sem engedett. A márka  maradt, és mindig is marad, amire született: a szabadság, a kaland, a hitelesség és az élmények  megtestesítője. 

A Jeep nyolc évtizedes történetét úttörő újítások, technológia megoldások sora jellemzi. A Willys MB-t 1949- ben követte a négykerékhajtású Willys Wagon, és jelenlétével kijelölte az utat napjaink SUV kategóriája  számára. Nyomában járva 1963-ban megszületett a Wagoneer, az igazi prémium SUV.

A legújabb fejezetet a plug-in hibridek párosa, a Renegade 4xe és Compass 4xe nyitotta meg. Újabb lépés a  magyar piacon nyáron megjelenő Wrangler 4xe bemutatkozása. Ez a vadonatúj ikon teljesen elektromos  hajtásával sikeresen teljesítette a Sierra Nevadában található Rubicon Trail-t. Leküzdötte a világ egyik  legnehezebb, a Jeep saját modelljei fejlesztésekor mérceként használ tereppályáját, és ezzel bebizonyította,  hogy méltó nyolcvan esztendeje útnak induló elődei örökségére.

Forrás és fotók: Pappas

(Ezt a cikket 58 alkalommal tekintették meg.)