Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Koronavírus – Szigorú az ellenőrzés és hosszú a várakozás a cseh-német határállomásokon

Hosszú kocsisorok és többórás várakozás jellemezte hétfőn a cseh-német közúti határátkelőket, miután Németország éjféltől kezdődően a csehországi koronavírus-járvány egyre romló adatai miatt felújította a határellenőrzéseket.

A német határőrök a nap folyamán a személygépkocsik százait fordították vissza. Bajorországba csak az egészségügyben dolgozó külföldi vendégmunkásokat engedték be, míg Szászországba a mezőgazdasági vendégmunkásokat is. Minden esetben feltétel volt a friss negatív vírusteszt. A határállomások cseh oldalán ezért már vasárnap mozgó tesztelőállomásokat állítottak fel a hatóságok.

Többezer cseh vendégmunkás, aki nem az egészségügyben, hanem más területeken dolgozik, már vasárnap este átment Németországba, ahol munkadójuk ideiglenes szálláshelyet biztosított nekik – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió. Ez az intézkedés nem váltott ki egyöntetűen pozitív fogadtatást a csehek körében, a többség azonban azt mondja, nem akarja elveszíteni munkáját, ezért inkább vállalja az ideiglenes németországi tartózkodást. A napi ingázás lehetősége ugyanis, amely több tízezer cseh állampolgárt érintett, hétfőn a szigorú határellenőrzések bevezetésével megszűnt.

Csehország és Németország között hétfőn ideiglenesen megszűnt a vasúti és autóbusz-összeköttetés. A csehek bejelentették, hogy Prágából nem indulnak sem személyszállító vasúti szerelvények, sem autóbuszok Németországba.

A kamionokra és a teherszállításra más szabályok vonatkoznak ugyan, de a németek azokat is ellenőrzik, és a friss negatív vírusteszt természetes követelés. A prágai médiajelentések szerint az autópályákon a kamionsorok hossza meghaladja a 10-15 kilométert is, a várakozási idő pedig több óra.

Forrás: Kokes János – MTI

 

(Ezt a cikket 159 alkalommal tekintették meg.)