Aktuális Hírek Iveco Kiemelt hírek Környezetbarát Márkahírek Üzemanyag Vezércikk

Megállapodást kötött a fuvarozás szén-dioxid-mentesítéséről az FPT Industrial, az IVECO és a Snam

Technológiai és kereskedelmi együttműködésről szóló egyetértési megállapodást írt alá az FPT Industrial és az IVECO, valamint a Snam, a világ egyik vezető energetikai infrastruktúra-üzemeltetője.

Fotó: Iveco

A CNH Industrial NV (NYSE: CNHI / MI: CNHI) két, hajtásrendszereket, illetve haszongépjárműveket tervező és gyártó márkája az egyezmény értelmében a biomobilitás (biogáz és földgáz) fejlesztésével és a hidrogén alkalmazásával mind Olaszországban, mind pedig nemzetközi szinten hozzájárul a fuvarozási ágazat szén-dioxid-mentesítéséhez.

Az egyetértési megállapodás elsőként a három partner együttműködését szorgalmazza a földgáz- (bioCNG és bioLNG) és hidrogénüzemű mobilitás központi szerepének előmozdítása érdekében. Tevékenységük a teljes ellátási láncolatra kiterjed, az erőforrásoktól (FPT Industrial) és haszonjárművektől (IVECO) kezdve egészen az elosztó-infrastruktúráig és szolgáltatásokig (Snam, a Snam4Mobility révén). Ez egyaránt kiterjed mindazon innovatív üzleti modellekre is, amelyek a könnyű- és nehézkategóriájú haszonjárművek, valamint az autóbuszok számára kínált teljes körű (end-to-end) megoldásokra irányulnak.

A cél az integrált, fenntartható mobilitás fejlesztése az alternatív hajtásrendszerű járművek további, még szélesebb körű alkalmazásának előmozdítása érdekében. Ebbe szintén beletartozik a járművek és az elosztóhálózat együttműködésen alapuló fejlesztésének közös stratégiája. Ennek megfelelően az együttműködés olyan tanulmányok készítésére is összpontosít, amelyek járműflották és professzionális ügyfelek számára készülő, innovatív üzemanyagtöltő megoldások, technikák és infrastruktúra tervezéséről és kikísérletezéséről szólnak.

Mindezeken túl az FPT Industrial, az IVECO és a Snam a helyi közösségi közlekedés és a közüzemi szolgáltatások szakterületeire vonatkozó, fenntartható mobilitási projektekben is együttműködést tervez. Ezen összefüggésben – regionális, nemzeti és európai szinten ötvözve a különböző intézményekkel kialakított közös munkát és képviseletet – további kezdeményezések irányulnak majd a fenntartható, földgáz- és hidrogénalapú mobilitási megoldások terjedésének elősegítésére.

Alessio Torelli, a Snam4Mobility vezérigazgatója kijelentette: „E megállapodással a földgáz, mint a károsanyag-kibocsátás mérséklésére kínált azonnali megoldás szerepének további erősítésére törekszünk, kiaknázva Olaszország e szektorban kivívott vezető pozícióját. Emellett fejlesztjük a biometán, majd a hidrogén – mint a jövőbeni hosszú távon fenntartható mobilitás kulcsmegoldásai – alkalmazását, különösen a nehézkategóriájú tehergépjárművek számára. A Snam4Mobility révén egyre szélesebb körű terjesztő-infrastruktúrát építünk ki, amely a biomobilitás számára már ma is elérhető, a hidrogénhez pedig rövidesen rendelkezésre áll. Kereskedelmi partneri együttműködéseink révén – mint amilyet most az FPT Industrial és az IVECO részvételével is indítunk – együtt kívánunk működni az ágazat meghatározó szereplőivel, hogy nemzetközi szinten bővíthessük és fejleszthessük a technikát az értékteremtési láncolatban. Ezzel elősegítjük a károsanyag-kibocsátás csökkentését és a klímavédelmi célok megvalósítását a közösség érdekében”.

Fotó: Iveco

Marco Liccardo, az IVECO közép- és nehézkategóriájú tehergépkocsik globális termékcsaládjának alelnöke így fogalmazott: „Az IVECO mindig is a szén-dioxid-mentesítés élén járt a nehézkategóriájú szállítmányozásban, a nulla helyi kibocsátás felé tartva. Olyan átalakulásról van szó, amely már elkezdődött és amelyben vezető szerepet játszik a hidrogén. Ma valójában annak tudatában tekinthetünk a jövőbe, hogy a földgáz és a biometán alapvető lehetőség, egyben híd a hidrogén felé. Ezek az anyagok a 2025-ös szigorú európai károsanyagkibocsátás-csökkentési célokra tekintettel megoldással szolgálhatnak a távolsági szállítás számára, valamint a Nikolával közös erőfeszítéseink mentén üzemanyagcellás nehézkategóriájú tehergépkocsink 2023-as bemutatásához. Ezért ez a Snam részvételével zajló együttműködés további lépés az IVECO fenntartható mobilitás iránti elkötelezettségében, egyben lehetőség a szükséges infrastruktúra fejlesztésére az olasz ellátási láncolaton belül.”

Pierpaolo Biffali, az FPT Industrial terméktervezési alelnöke kiemelte: „Mindig is úttörőnek számítottunk az alternatív motorok területén és több mint húszéves tapasztalattal rendelkezünk a földgáztechnika fejlesztésében. Piacvezetőként eddig több mint ötvenezer metán- és biometán-üzemű motort értékesítettünk, és a 460 lóerős Cursor 13 formájában a haszonjárművek legerősebb, száz százalékban földgázüzemű motorjával büszkélkedhetünk. Biometán-üzemű motorjaink már most is közel nullára csökkenthetik a szén-dioxid-mérleget, így támogatva az éghajlatváltozás kihívásának megoldását. Úgy gondoljuk, a hidrogén kulcsfontosságú közép- és hosszú távon, különösen a távolsági fuvarozás szakterületén. A hidrogénüzem technikái iránti elkötelezettségünket bizonyítva az FPT Industrial és az IVECO egyaránt a H2Haul – a hidrogénüzemű tehergépkocsik közúti szállításbeli bevezetésére és alkalmazására irányuló európai projekt – részese. Így valóban nulla helyi kibocsátású megoldásokat kínálhatunk majd a nehézkategóriájú fuvarfeladatokhoz. E kutatás jelentős eredményekkel szolgál majd, megnyitva az utat az ilyen típusú technológiák nem túl távoli jövőbeli fejlesztése előtt. Bizonyosak vagyunk abban, hogy ezen egyetértésünknek köszönhetően egy fenntarthatóbb jövőt alakíthatunk ki közösen.”

A megállapodás további kötelező érvényű megegyezések tárgyát is képezheti, amelyekben a felek a projektek végrehajtásának feltételeit vázolják.

Forrás: Danube Truck Magyarország Kft.

 

(Ezt a cikket 30 alkalommal tekintették meg.)