Aktuális Hírek Járműtechnika Kiemelt hírek Márkahírek Scania Vezércikk

Váltás a következő évtizedre: Korszerű sebességváltók új családját mutatja be a Scania

Új sebességváltó-családot mutat be a Scania, amely előbb-utóbb levált majd minden jelenlegi Scania Opticruise automatizált váltós megoldást. Az új család első tagja – a G33CM – a továbbfejlesztett V8-asokhoz és a Scania nagy teljesítményű, 500 és 540 lóerős, 13 literes motorjaihoz kapcsolódhat. A Scania egy több mint 400 millió eurós beruházás keretében alkotta meg az új termékcsaládot, hogy megerősítse prémiumpozícióját. Élenjáró képességeivel az automatizált sebességváltók új családja biztosítja, hogy a Scania sikeres, kis fordulatszámú és üzemanyag-hatékony hajtásláncai megőrizzék vezető szerepüket ebben az évtizedben.

Teljesen alumíniumból készült váltóházak, csökkentett belső veszteségek és gazdaságos áttételek – Fotó: Scania

Ezzel a termékkel egy újabb létfontosságú Scania-részegység maradhat nagymértékben versenyképes a belső égésű motorokon alapuló hajtásláncokban egészen akár 2030-ig” – mondta Alexander Vlaskamp értékesítésért és marketingért felelős alelnök. „Az új sebességváltó-család ékes példája a Scania műszaki kiválóságának, nagyobb üzemanyag- és fuvarozási hatékonyságot eredményezve ügyfeleinknek fenntartható módon.”

A Scaniánál hosszú időkre visszatekintő és büszke hagyománya van annak, hogy – Scania Opticruise néven – automatizált manuális sebességváltók szerepelnek a kínálatban, amelyeket az 1990-es évek elején mutatott be először a gyártó. De miért ruház be a Scania egy új sebességváltó-család kifejlesztésébe, amikor már a jelenlegit is az egyik legjobb megoldásként tartják számon a piacon? „Ez feltétlenül szükséges” – jelentette ki Alexander Vlaskamp. „Az új sebességváltóink olyan újításokat kínálnak, amelyek szükségesek a még hatékonyabb és fenntarthatóbb közúti fuvarozáshoz az elkövetkező évtizedben. Egyik legfőbb jellemzőjük a szélesebb áttételi tartományuk, így még jobban megfelelnek a kis fordulatszámon üzemelő motorjainkhoz, amelyekkel többet működhet a hajtáslánc gazdaságos sebességfokozatban és kisebb az üzemanyag-fogyasztásuk.” 

Az új sebességváltók első változatának értékesítése októberben kezdődik. Ezek a Scania négy Euro 6-os, V8-as motorja közül hárommal, valamint két soros, hathengeres motorral társíthatók. Az első ügyféljárművek a G33CM váltón alapuló Scania Opticruise megoldással 2020 utolsó negyedévében készülnek majd el. 

Forrás: Scania

 

(Ezt a cikket 53 alkalommal tekintették meg.)