Hírek Külföld

Két vádlottat bűnösnek nyilvánított az Angliában holtan talált 39 vietnami ügyében a londoni büntetőbíróság

Bűnösnek nyilvánított 39 rendbeli emberölésben két vádlottat hétfőn a londoni központi büntetőbíróság. A hónapok óta folyó tárgyalás előzményeként tavaly októberben 39 vietnami állampolgárt holtan találtak Anglia délkeleti részén egy kamion rakterében.

A bíróság Eamonn Harrison kamionsofőrt és az embercsempész hálózat egyik szervezőjét, Gheorghe Nicát mondta ki bűnösnek a hétfői végzésben. Harrison szállította a belgiumi Zeebrugge kikötőjébe azt a pótkocsit, amelyben a 39 vietnami utazott. A vontató nélkül átkelő pótkocsit egy másik sofőr, a 25 éves Maurice Robinson vette fel az angliai oldalon, a Temze torkolatában fekvő Purfleet komptermináljában. Ő már tavasszal bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés vádjában.

A 39 holttestet tavaly október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A kamionszerelvény Scania típusú, bolgár rendszámú nyerges vontatója, amelyet Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit. A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezte, és ennek tagja a két kamionsofőr is.

Robinsontól eltérően azonban Harrison és Nica tagadta a vádakat. Harrison azt vallotta a bíróság előtt, hogy nem tudott a vietnamiak jelenlétéről az általa vezetett kamion rakterében. A londoni központi büntetőbíróság esküdtszéke azonban hétfőn őt is bűnösnek nyilvánította. A brit hatóságok többheti vizsgálat után, tavaly november elején azonosították az áldozatokat, és akkor derült ki hivatalosan, hogy az elhunytak valamennyien vietnami állampolgárok voltak, köztük két 15 éves fiú. Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc tizenéves is szerepel az áldozatok listáján; az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjed. A legidősebb áldozat egy 44 éves férfi. A névsor alapján az áldozatok között nyolc nő is volt.

A vizsgálati jelentés szerint valamennyien fulladás következtében vesztették életüket, miután 12 órát töltöttek a légmentesen zárt raktérben.
A szakértői vélemény szerint a szellőzés nélküli pótkocsiban 38,5 fokos hőmérséklet is lehetett. A bűnösnek nyilvánított vádlottak ügyében várhatóan jövőre születik ítélet. Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben végződött embercsempészeti bűncselekmény ehhez mérhető tragédiával: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 15 alkalommal tekintették meg.)