Aktuális Érdekvédelem Fuvarpiac Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Külföld Vezércikk

Románia megtámadta az Európai Unió Bíróságán az uniós mobilitási csomag egyes előírásait

Románia pénteken megtámadta az Európai Unió Bíróságán az uniós mobilitási csomag azon előírásait, amelyek hátrányosak a román fuvarozók számára – közölte pénteken a román külügyminisztérium.

Románia a kormány révén három keresetet is benyújtott a csomag azon előírásai ellen, amelyek hátrányosan érintik a román áruszállítókat, és az előírások megsemmisítését kérte.

A mobilitási csomag egyes rendelkezései augusztusban léptek hatályba. A fuvarozó cégeknek úgy kell megszervezniük a nemzetközi áruszállításban a járművezetők munkáját, hogy a sofőrök három- vagy négyhetente haza tudjanak menni. Emellett a gépjárműveknek legalább nyolchetente vissza kell térniük a cég központi telephelyére. Lucian Bode román közlekedési miniszter korábban elmondta, hogy a román gazdaság veszteségei több milliárd euróra rúgnak majd ezen előírások bevezetése miatt.

A román külügy jelezte, hogy kész csatlakozni a többi uniós tagállam hasonló jogi eljárásához, amennyiben ők is úgy döntenek, hogy megtámadják az Európai Unió Bíróságon a csomag előírásait. Az Európai Parlament augusztusban szavazta meg a mobilitási csomagot, amelynek célja, hogy felszámolja a versenytorzító jelenségeket a közúti szállítási ágazatban, javítsa a gépjárművezetők szociális és munkakörülményeit. Románia más nyolc európai uniós tagállammal együtt (Bulgária, Ciprus, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Portugália) ellenezte a csomag elfogadását.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 73 alkalommal tekintették meg.)