Ajánlatok Aktuális Baleset-megelőzés Hírek Kiemelt hírek Személyautók Vezércikk

Így vezess télen biztonságosan (x)

A téli hónapokban a volán mögött is sokkal jobban oda kell figyelnünk, mint melegebb időjárásban. Nagyon fontos a körültekintés és az odafigyelés, és ne feledkezzünk meg a téli vezetés három fő eleméről!

Ezek a következők:

1. Maradjunk éberek!

2. Lassítsunk le!

3. Tartsuk uralmunk alatt a járművet!

Ne feledd az óvatosságot, hiszen senki nem szeretne balesetet szenvedni, se te, se a sofőrtársaid!

Télen elsődleges fontosságú, hogy biztonságosan vezessünk. A téli vezetés a szokásosnál jobban igénybe veszi a járművet, és próbára teszi vezetési készségeinket. A téli viszonyokra épp ezért nagyon fontos időben felkészülni.

Ennek részeként időben váltsunk téli gumira! A téli abroncsok fokozzák a menetbiztonságot azáltal, hogy fagyban, hóban, latyakban és különösen jeges úton jobb tapadást, fékezést, stabilitást és irányíthatóságot biztosítanak. Téli gumiabroncsok széles választékáért érdemes például a autogumiakcio.hu oldalát felkeresni.

Hol, mikortól és meddig kötelező a téli gumi használata Európában? A legfrissebb közúti információk a Magyar Közút honlapján elérhetőek (internet.kozut.hu). Mielőtt útnak indulunk, soha nem árt tájékozódnunk az aktualitásokról!

Téli vezetés közben az is különösen fontos, hogy folyamatosan tudatában legyünk saját korlátainknak. Összpontosítsunk a környezetre! A menetsebességét a fennálló körülményekhez kell igazítani, és tartsunk biztonságos követési távolságot az előttünk haladó jármű mögött. Ez lehetőleg 50 m legyen! Ha ezt nem tudjuk tartani, inkább előzzünk. Kerüljük az olyan helyzeteket, amikor előre látható, hogyan csúszós úton hirtelen fékezni kell!

Fékezésnél elengedhetetlen, hogy megtartsuk a szükséges féktávolságot. Kerülni kell a hirtelen fékezést, akárcsak a nagy sebességet. Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és kerüljük a túl erős gyorsítást! Gyorsításkor maradjunk fokozatosak. A fokozatosság éppilyen fontos fékezéskor is, ha nem így teszünk, a kereket blokkolódhatnak; márpedig akkor a jármű megcsúszik, és irányíthatatlanná válik. Ha ez megtörténne, akkor engedjük fel a fékpedált, hagyjuk, hogy az abroncsok újra tapadjanak, majd felváltva lassítsunk a motorfékkel és a fékpedál lenyomásával! A hegymeneti megcsúszás veszélyének csökkentése érdekében váltsunk magasabb fokozatba, mint száraz időben tennénk.

Az automata váltót télen, főleg hegyes, emelkedős és csúszós utakon felejtsük el! Télen, lejtőn lefelé csúszós úton csakis lábféket használjunk, a kipufogóféket felejtsük el.

Havon történő elinduláskor a megcsúszás elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy fokozatosan gyorsítsunk. Ha a kerekek megcsúsznak, váltsunk magasabb fokozatba, ezzel csökkentve a kerekekre ható erőt – így egyenletes lesz az elindulás.

Ha kanyarodáskor nem szeretnénk megcsúszni, és elveszíteni uralmunkat a jármű felett, akkor egyenletesen, folyamatos mozdulattal kormányozzunk. A lassú, kiegyensúlyozott haladással, a kanyarodás előtti egyenes vonalban történő lelassítással elkerülhetjük a balesetet.

Mi történik, ha az első kerekek fölött elveszítjük az uralmat? Ekkor a gázpedál felengedésével csökkenteni kell a sebességet a tapadás helyreállításához. Ha szükséges, kicsit nyomjuk le a fékpedált, de anélkül, hogy az blokkolná a kerekeket!

A felsorolt szabályok betartásával és körültekintő közlekedéssel a síkos utakon sem érhet baj minket!

(x) – fizetett pr-cikk

 

(Ezt a cikket 46 alkalommal tekintették meg.)