Aktuális Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Külföld Vezércikk

Konjunkturális fellendülést jelez a német közúti áruforgalmi teljesítményindex

A gazdasági fellendülés egyik első jeleként nőtt szeptemberben a díjköteles autóutak forgalma alapján kalkulált áruforgalmi teljesítményindex Németországban.

Illusztráció – Német autópályán. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A szövetségi áruforgalmi hivatal, a Bundesamt für Güterverkehr (BAG) és a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) közleménye alapján szeptemberben a díjköteles autópályákon az előző hónaphoz képest szezonális és naptári kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt az áruforgalmi teljesítmény, 2019 szeptemberéhez képest pedig naptári kiigazítással 1,9 százalékkal emelkedett.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeitől mentes utolsó hónappal, februárral összevetve viszont az autópálya-díjfizetések alapján kalkulált közúti teherszállítási teljesítmény szeptemberben még 2,8 százalékos elmaradásban volt. A közlemény rámutat, hogy mivel a közúti teherforgalom szoros korrelációban van az ipari termeléssel, a teherforgalmi teljesítmény növekedése a konjunktúra lendületének erősödésére utal.

A BAG a kamionok díjfizetései alapján állította fel közúti áruforgalmi teljesítménymutatóját. A Destatis pedig az ipari termeléssel szoros korrelációban álló és digitálisan azonnal elérhető adatok alapján konjunktúra-indexet állított fel az adathalmazból, amit 2018 decembere óta rendszeresen publikál is. https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/10/PD20_395_421.html

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 35 alkalommal tekintették meg.)