Aktuális Ellenőrzések Érdekvédelem Hírek Kiemelt hírek Tudnivalók Vezércikk

Hamarosan új elektronikai rendszerrel szűrik a feketefuvarozókat

Október második felében indulhat el tesztüzemben a BiReg, vagyis az informatikai alapú közúti fuvarozói engedélyellenőrzési rendszer, amely hatékony eszköze lehet a hazai áruszállítási piac és a fuvarozó vállalkozások védelmének a külföldi feketefuvarokkal szemben – tudta meg a Magyar Nemzet. Jövő tavaszra a le- és felrakó helyek is ellenőrzés alá kerülnek – írja a Magyar Nemzet.

A témával kapcsolatban a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szeptember 30.án egyeztető kerekasztal megbeszélést tartott,  amelyen az alábbiak hangoztak el:

„Amikor a szakma szárnyal, akkor mindenki boldog, olyankor jó és kellemes érdekképviselőnek lenni, de ma ez nem így van – értékelte az aktuális helyzetet a beszélgetést indító köszöntőjében Ignácz József Péter elnök. – Még a »veterán« érdekvédők sem emlékeznek ilyen halmozottan összetetten nehéz helyzetre, amelyben jelenleg az ágazat küszködik.”

Ignácz József Péter hozzátette: nehéz feladat hatékony piacvédelemről, versenyképességről beszélni, ha közben nem érzékelünk megfelelő kormányzati hozzáállást, ha kívülről folyton azt látja a szakma, hogy a folyamatban lévő ügyeket újra és újra megakasztják a fogaskerekek közé szoruló apró kavicsok. „Ez komoly probléma, hiszen miközben kiemelten fontos ügyekben – új típusú engedélyek, BiReg fejlesztés – ért el történelmi áttörést az érdekképviselet, utóbbi rendszer késlekedése miatt egyre nagyobb a bizalomvesztés a kormányzattal szemben, ahogy jogos és érthető a fuvarozók elégedetlensége is.”

Az elnöki bevezetőt ugyanakkor – kissé rácáfolva annak tartalmára, és jól szemléltetve, hogy mennyire élénk és napi szintű az információcsere az ITM és az MKFE között – félbe kellett szakítani, mert a közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól érkezett telefonhívás, amelyből kiderült, hogy a BiReg tesztüzem indításának új tervezett dátuma 2020. október 20.

„Szűken véve 2 éve, de ha a 1560-as kormányrendelet második pontjára visszaemlékszünk, akkor valójában 5 éve dolgozunk az engedély ellenőrzés informatikai útra terelésén, és most elmondhatjuk, hogy a célegyenesben vagyunk – emlékeztetett az ügy előzményeire a Mosóczi Lászlóval folytatott telefonos egyeztetést követően az elnök. – A tárgyalóasztal mellett szeretnénk eredményeket elérni, intenzív együttműködéssel, korrekt hozzáállást, hatékony együttműködést, és nem utolsó sorban a kitűzött határidők betartását kérve a kormányzattól.”

Bánkeszi Lajos elnökhelyettes hasonló véleményt fogalmazott meg, rámutatva, hogy az érdekképviseleti munka elsősorban tárgyalások és okos stratégia mentén valósulhat meg. „Az eredményeket pedig nagyban meghatározza a mindenkori kormányzat hozzáállása az ágazatunkhoz – szögezte le az elnökhelyettes. – Ez a hozzáállás az, amely rendkívül nagy befolyással bír és meghatároz szinte mindent, ezt kell a saját érdekeink szerint befolyásolnunk, s ebben minden támogatást megad a testület az egyesületet képviselő elnöknek.”)

Forrás: MKFE

További részletek a Magyar Nemzet oldalán.

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor (1953-2017)

 

(Ezt a cikket 351 alkalommal tekintették meg.)