Egyéb Hírek

Utazás kisállattal – érvek és ellenérvek

Aki folyamatosan úton van, az pontosan tudja, hogy időnként mennyire lélekölő tud lenni, ha állandóan csak a szürke aszfaltot látja maga előtt akár hosszú heteken keresztül.

A szerencsésebbek a párjukkal, akár a családjukkal tudnak útnak indulni, ám a legtöbb esetben a családnak otthon kell maradnia, míg a sofőr a kontinens útjait járja.

Ilyen esetekben érdekes gondolat lehet, hogy mi lenne ha valami barátságos négylábúval osztanánk meg a fülkét?

Ennek a témának járt utána a Catmania, az ő cikküket olvashatjátok.

Alapvetően ugyebár két fajta jöhet szóba a legtöbbünknél – kutya, vagy macska.

A kisebb rágcsálók nagyon nem ideálisak hosszabb utazásokra. Ráülsz, kiszökik, rövid ideig él, sűrűn kell almot cserélni, sokuk éjszakai állat, ha a kamionban ér az éjjel, akkor nem hagy aludni.

Marad tehát a két “klasszikus” – cica vagy eb?

Utazás kutyával

Megoldható, ám nagyon körültekintőnek kell lenned! Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő fajtaválasztás!

Íme néhány szempont, amit jó ha észben tartasz még mielőtt elcsábulsz és meg is veszed az első cuki kutyust.

 • termet – habár nagyon tekintélyt parancsoló ha egy rottweiler sétál az oldaladon a parkolóban, azonban a mindennapok során egy roppant kicsi fülkében egy 40-60 kilogrammos állat szenvedne. És hidd el, ha egy ekkora kutya szenved, akkor te is fogsz…
  A legokosabb választás mindenképp valamilyen picike kutya.
 • szőrzet – talán nem is kell túlságosan magyarázni. Egy puli akármennyire lazán néz ki, néhány hétnyi közös utazást követően nincs az a tisztítószolgálat, amelyik eltünteti az összes szőrt a fülke kárpitjából.
  Válassz rövid szőrű kutyát, amelyik a lehető legkevésbé hullajtja a szőrét.
 • habitus, játékosság – ez is eléggé evidens, ha belegondolsz. Órákon keresztül össze vagytok zárva egy kis helyre, a legutolsó dolog ami hiányzik ilyenkor, hogy egy energiabomba ugráljon körül, vagy hogy 2 óránként meg kelljen állni és szaladgálni egy nagyot.
  Keress olyan állatot, amelyik nem igényli a hosszú-hosszú sétáltatást és a rendszeres foglalkozást, hanem alapból elvan magában is órákig.
 • életkor – lehetőség szerint ne egy nagyon fiatal kölyök kutyával kelj útnak. Ilyenkor még izgágábbak, sokkal több energiával rendelkeznek, folyamatos játékot igényelnek.
  Jobban jársz egy olyan kutyussal, amelyik már felnőtt (jellemzően 1 évesnél idősebb), nyugodtabb, pontosan lehet tudni mit várhatsz tőle.

A fentiek alapján talán már sejthető, hogy 1 konkrét fajtát nem igazán lehet említeni, hisz a legritkább esetben tenyésztettek kifejezetten utazáshoz kutyákat az elmúlt századokban, de néhány tippet azért adunk neked.

Tibeti spániel – egy szimpatikus kutya, ami leginkább egy oroszlánhoz hasonlít. Barátságos, kicsi (7 kilogrammos súly és kb. 25 centiméteres marmagasság) eb, akit akár kevesebb energiával rendelkező nyugdíjasoknak is bátran lehet javasolni. Tartásuk nem igényel hatalmas kihívást, egyedül a dús bunda amivel meg kell küzdened.

Mopsz – ő az akiről fotó se kell, mindenki ismeri. Bolondos, izgága fajta, ugyanakkor nincs hatalmas mozgásigénye, nem igényli az órákon át tartó szaladgálást. Kissé hisztis személyiség, de könnyedén megenyhülnek. Érdemes megfelelő papírokkal rendelkező tenyésztőtől vásárolni – kissé borsos áruk van, ugyanakkor ha nem ilyen helyről veszed, akkor félő, hogy egy betegeskedő, rosszul tenyésztett jószághoz jutsz.

Angol bulldog – jó természetű, kifejezetten lusta kutya. Nem szívleli a hosszú sétákat, társaságkedvelő, e két tulajdonsága tökéletessé teszi akár utazáshoz is. Képes órákon át szuszogni melletted.

Basset hound – talán vele illett volna kezdeni, hisz a legtöbb ember lelki szemei előtt ez a fajta jelenik meg, ha azt hallja, hogy lusta kutya. Kistestű, nagyon nyugodt és alacsony mozgásigénnyel rendelkezik.

Utazás macskával

Ne feledkezzünk meg a cicákról sem, akik szintén kellemes útitársként tudnak viselkedni. Az ő esetükben jóval kevesebb kritérium van, mint a kutyáknál, hisz a termet, habitus és félig-meddig az életkor sem annyira mérvadó.

A termet nem érdekes, hisz nagyjából minden macsek ugyanakkora – lehetnek fajtánként eltérések, de közel sem akkora mint egy bernáthegyi – csivava esetében. Ha 60 kilósra nő meg a “cicád”, akkor gyanakodj, hogy átvertek az üzletben.

A habitus amiatt nem jelent sokat, mert a legtöbb macska fél-egy éves koráig bolondos vadász, utána viszont szépen lenyugszanak, igazodnak a gazdihoz.

Az életkor az egyetlen, amit jó ha észben tartasz – mindenképp ivartalanított macskával kelj útra, hisz ennek hiányában vagy az első adandó alkalommal elszökik a cica, vagy pedig pokollá teszi az életed egy “szerelmes nőstény”.

Mire figyelj mégis, milyen cicát válassz?

Az ő esetükben egyedül a szőrzet az, ami kiemelendő, hisz van számtalan olyan fajta, amelyik kifejezetten hosszú bundával rendelkezik. Ha jót akarsz magadnak, akkor ne ilyet válassz.

Néhány dolog, amire figyelj, bármely fajtát is választod!

1, mozgásigény – mindegy mennyire lusta jószágot választasz, valamennyi mozgásra minden állatnak szüksége van. Épp ezért kalkuláld bele, hogy márpedig meg kell sétáltatnod őket, valamennyi játékot be kell iktatni, no meg az “egészségügyi szünet” is jön ha jönni akar.

2, táplálék – legyen elegendő étel felpakolva. A legrosszabb ötlet, ha út közben kezdesz el kísérletezgetni a konzervekkel és minden nap más fajtát adsz az állatnak – egy hasmenéses macska, vagy kutya nem biztos, hogy a legjobb útitárs.

3, egészségügyi dolgok: oltások, papírok, gyógyszerek – egyrészt legyenek meg a szükséges oltásai az állatnak, ez az alap. Másrészt készülj fel pontosan azon országok egészségügyi előírásaiból, ahol át kell utaznotok. Végezetül legyen nálad gyógyszer, ha bármi baj történne az állattal.

4, felszerelés – bármely faj mellett döntesz, számolj vele, hogy egy jelentős részét elfoglalják a „lakhelyednek”. Póráz, szállítóbox, etető, itatótálka, wc stb.

5, nem egy nyárra szól! Ez talán a legfontosabb gondolat – ha úgy döntesz, hogy megosztod a fülke magányát egy állattal, akkor jól gondold ezt át, hiszen 10-20 évig is élhetnek, ne legyél te is olyan, aki egyszerűen az út mellett kidobja a már megunt “kedvencet”.

Nem egyszerű az élet egy kisállattal, de unalmasnak aztán pláne nem nevezhetjük! A sok fejfájást ellensúlyozza a sok-sok nevetés, a szoros kötelék és az, hogy egy feltétel nélkül melletted lévő kis társra találhatsz személyükben.

A cikket köszönjük a Catmania oldalnak!

 

(Ezt a cikket 49 alkalommal tekintették meg.)