Ajánlatok Aktuális Határinfó Hírek Kiemelt hírek Kommunikáció és Informatika Közlekedéssel kapcsolatos hírek Vezércikk

Két éves lett a BorderWatcher közösségi határfigyelő alkalmazás

2018-ban egy szegedi fiatalembernek olyan ötlet pattant ki a fejéből, amelynek segítségével elkerülhetőek vagy legalábbis rövidíthetőek a hosszú várakozások a határátkelőhelyeknél.

A BorderWatcher tartalmaz minden olyan információt, ami alapján könnyű eldönteni, hogy melyik határátkelőt célozzuk meg ha esetleg más országba kell utazzunk. Kezdetben csak Magyarország összes nagyobb határátkelőhelyén mutatta a forgalmat. Ma már Közép- és Nyugat-Európa több országának határátkelőit is tartalmazza (osztrák/német, szlovén/horvát, szerb összes) és folyamatosan bővül.

Az alkalmazás használata pofon egyszerű. Színkódokkal jelöli a terheltséget. Ami sötétzöld az negyed óra alatti várakozást, ami pedig sötét vörös az 4 óránál is több várakozást jelent. A kettő közötti színséma (világos zöld, sárga, világos piros) lefedi a többi időtartalmat is. Ha esetleg a felhasználó eltévedne a sok-sok funkció között, használati videók segítségével könnyen megtalálja majd amit keres. Merthogy az app-ban több mint 20 különféle funkció van, amivel adatot lehet adni, adatot lehet megnézni vagy egyszerűen csak megkönnyíti a felhasználó életét.

Mi a különleges benne?
Az app a közösség erejére épít. Nincs annál pontosabb adat, amit olyan tud adni, aki áthaladt a határon! Várakozási idő mellett megadható, hogy hány jármű van a sorban, erről képet is lehet készíteni. De a sor végének koordinátáját is frissíteni tudja a felhasználó. Ha még ez nem lenne elég, rövid szöveges információk is megadhatók, mint “Lassú haladás”, “Gyors haladás”, “Több sor dolgozik”, vagy éppen “Rendszerleállás”. Ezek mind olyan információk, amelyek meg tudják könnyíteni a szükséges döntést meghozását, hogy merre is induljunk el.

Az applikáció egyik csodafegyvere az automata mérés, amit a felhasználónak csak be kell kapcsolni és teszi a dolgát a háttérben. GPS segítségével automatikusan érzékeli, ha a határhoz ér, elindít egy mérést és ha átér a másik oldalra a mérés leállítása után feltölti a percre pontos várakozási időt.


Adatok megadása mellett rengeteg olyan funkcióval is rendelkezik, amivel adatokat kérhetünk le. A korábban említett terheltségi színskála mellett egy trend diagram mutatja, hogy hogyan alakult a forgalom az elmúlt 5 órában a határátkelőhelyen. Google maps-en képes mutatni az elmúlt 1 órában adatokat adó felhasználók helyzetét a határon, valamint a sor végének GPS koordinátáját is mutatja. Statisztikai adatokkal is szolgál, az elmúlt 1 hónap adatai alapján becsüli meg, hogy egy adott nap adott órájában mennyi lesz a várható várakozási idő.
 
Ahol telepítve van kamera, annak a képét is meg lehet tekinteni. Egy Facebook szerű hírfolyam is mutatja, hogy a felhasználók milyen adatokat közöltek az elmúlt pár órában. Kedvenc határátkelőket is meg lehet jelölni, amik így a főoldalról érhetőek el. Összesen 2 kattintás, hogy a felhasználó információhoz jusson, és 5 kattintás, hogy adjon.

A megbízhatóságon nagyon sokat dolgoztak a készítők. Még az első verzióban akárki, bármikor tudott valótlan adatot adni, azóta be lett vezetve egy Google-s bejelentkezés. Így tilthatóak lettek azok a felhasználók, akik szándékosan fals adatot osztottak meg. A megadott adatokat like/dislike gombokkal lehet véleményezni, így ha egy adatra több dislike érkezik, akkor az meg lesz jelölve valótlan adatként. A legújabb frissítés már tartalmaz egy olyan ellenőrzést is, hogy csak olyan adhat információt, aki a határ közelében van.  

A készítő ahhoz, hogy ösztökélje az embereket az információk megadására egy tabellát is készített azok számára akik a legtöbb információt adják. Ez All time, havi és heti tabellát jelent, hogy a később csatlakozóknak is lehessen sikerélményük. Később különféle jelvényeket úgynevezett “achievementeket” is lehet majd szerezni, amit a felhasználó saját profil oldalán tudja követni.
 

Akinek nincs helye a telefonon erre az app-ra, habár Kb 5-6mb-ot foglal :), az használhatja az applikáció hivatalos Facebook oldalán lévő chatbot-ot is.

A két éves évfordulóra elkészült a hivatalos weboldal is, ahol heti/kétheti rendszerességgel érdekes információk tesz közzé a készítő, illetve itt található a Gyakran Ismételt Kérdésekre a válaszok.

Az app elérhetőségei:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tools.szt.borderwatcher
iOS: https://apps.apple.com/hu/app/borderwatcher/id1444681822
Website: https://www.borderwatcher.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/BorderWatcherCC

Csatlakozz Te is a közel 40 ezer letöltőhöz!
 
 

(Ezt a cikket 596 alkalommal tekintették meg.)