Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Személyautók

Jelentősen emelkedik és átmenetileg hétvégenként is fizetendő a londoni behajtási díj

Hétfőtől ismét fizetniük kell a magánautósoknak a koronavírus-járvány korai szakaszában felfüggesztett londoni belvárosi behajtási díjat, amelynek összege a jövő hónaptól jelentősen emelkedik és a fizetési kötelezettség átmenetileg a hétvégékre is kiterjed.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A londoni közlekedésszervezésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) pénteken közölte, hogy az intézkedéssorozat a kormány által a londoni tömegközlekedés fenntartásához nyújtott finanszírozási csomag feltételrendszerének része. Ennek alapján hétfőtől még az eredeti 11,50 fontos napi behajtási díjat kell befizetniük az autósoknak, de az összeg június 22-étől 15 fontra (hatezer forintra emelkedik).

A díjfizetési időszak, amely az eredeti szabályozás alapján hétköznaponként reggel hét órától este hat óráig tart, a jövő hónap végétől este tíz óráig meghosszabbodik, és az autósoknak szombaton és vasárnap is fizetniük kell, ha behajtanak a díjasított belvárosi övezetbe. A londoni közgyűlés 2003-ban honosította meg az akkor napi 5 fontos, azóta több hullámban a jelenlegi 11,50 fontra emelt – és június 22-étől átmenetileg 15 fontra tovább emelkedő – behajtási alapdíjat, amelyet minden négy- vagy többkerekű, belsőégésű motorral hajtott jármű vezetőjének ki kell fizetnie, ha hétköznap reggel hét és este hat óra között kocsijával átlépi a belvárosi fizetős zóna határát.

A díjfizetési kötelezettség alól csak az elektromos és hibridüzemű, vagy igen alacsony károsanyag-kibocsátású magánautók tulajdonosai kapnak mentességet vagy kedvezményt. A behajtási díjkötelezettség nem vonatkozik a sürgősségi szolgálatok járműveire, a taxikra és a tömegközlekedési járművekre.

A Transport for London pénteken közölte, hogy az emelt díjszabás egy évig lesz érvényben, és az összes intézkedést időszakonként felülvizsgálják. A TfL egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy a felülvizsgálatokon döntés születhet ezeknek az intézkedéseknek a véglegesítéséről is. Sadiq Khan, London polgármestere közölte: az intézkedések célja az, hogy ne duguljanak be teljesen a londoni belváros utcái, miután a Covid-19 járvány terjedését akadályozó korlátozások fokozatos enyhítésével egyre többen indulnak ismét munkába.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A kormány és a londoni városháza egyaránt azt kéri, hogy az utazók a tömegközlekedést a továbbiakban is csak a legszükségesebb esetekben használják, és ha lehet, gyalog vagy kerékpárral közlekedjenek. A brit közlekedési minisztérium pénteken bejelentette, hogy a londoni tömegközlekedés fenntarthatóságának biztosítására 1,095 milliárd font juttatást és 505 millió font hitelt nyújt a Transport for Londonnak.

Sadiq Khan a tranzakciót kommentálva közölte: a finanszírozási megállapodásra szükség volt, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások – amelyek nyomán 90 százalékkal zuhantak tömegközlekedési bevételek – katasztrofális pénzügyi helyzetbe hozták a londoni közlekedésszervező vállalatot. A londoni polgármester hozzátette: ő nem ilyen megállapodásra törekedett, de a kormány csak ezt a javaslatot tette le az asztalra, ő pedig kénytelen volt ezt elfogadni a londoni metró- és buszhálózat üzemeltetésének fenntarthatósága végett.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 67 alkalommal tekintették meg.)