Ajánlatok Aktuális Alkatrészgyártók hírei Hírek Kiemelt hírek Kishaszonjárművek Vezércikk

Már Magyarországon is kapható a Michelin legújabb, kishaszongépjárművekre készült gumiabroncsa, a MICHELIN Agilis 3

A MICHELIN Agilis CrossClimate bemutatkozása után itt a legújabb fejlesztésű kishaszongépjármű abroncs, a MICHELIN Agilis 3. Az új termék a Michelinre jellemzően magas élettartam és meggyőző strapabírás mellett magas szintű biztonsági teljesítményt nyújt nedves útfelületen, és kiváló üzemanyaghatékonysággal dolgozik ̶ vagyis üzemanyagtakarékos, így használata alacsonyabb CO2-kibocsátással jár*.

MICHELIN Agilis 3

A Michelin vállalati stratégiája szerint a fenntartható teljesítmény elérésére törekszik ̶ a személyautótól a teherautóig minden egyes termékét ebben a szellemben fejleszti. Kutatásaival, innovatív módszereivel azon dolgozik, hogy a gyártási alapanyagokat és erőforrásokat hatékonyabban használhassa fel, oly módon, hogy a létrejött termék élettartama végéig egyenletesen magas szintű teljesítményt nyújthasson. A termék legyártásához és használatához kapcsolódó környezetterhelés ezáltal kisebb lesz, az abroncs pedig hosszabb ideig használható. Ami nagyon fontos szempont a városi szállítmányozás területén dolgozó vállalkozások, de a szolgáltatók és a nagyvállalatok számára is; mindenki azt szeretné, ha alacsonyabb üzemeltetési költségekkel, biztonságban és kisebb környezeti hatással végezhetné a munkáját. A Michelin ezért az egész szektor számára olyan abroncsokat kínál, amelyek az elsőtől az utolsó kilométerig** biztonságosak, és meggyőző teljesítményt nyújtanak:

 • A gördülési ellenállás leküzdése miatt az abroncs a jármű üzemanyag-fogyasztásának legalább 20%-áért felelős***.

Az új MICHELIN Agilis 3 abroncs átlagosan egy kilogrammal könnyebb, mint az előző generációs termék, vagyis előállításához kevesebb természetes erőforrásra volt szükség, a termékélettartam végén pedig kisebb mennyiségű hulladékot kell újrahasznosítani.

 • Belső tesztek eredménye alapján az új abronccsal 20 000 km-enként átlagosan 100 kg-mal kevesebb CO2 jut a légkörbe**** ̶ ami megfelel kb. három fa CO2 megkötő képességének****, illetve 0,2l/100km, azaz mintegy 100 euró üzemanyag takarítható meg.
 • A használattal, az abroncs kopásával egyes teljesítményjellemzőkben javulás tapasztalható, ilyen a száraz útfelületen kifejtett fékhatás vagy a fogyasztás. A nedves útfelületen kifejtett fékhatás azonban csökken a kopással. Az innovatív fejlesztésnek köszönhetően a MICHELIN Agilis 3 abroncs még kopásjelzőig (1,6 mm profilmélységig) kopott futóval is meggyőző nedves fékhatás teljesítményt nyújt. Az új állapotában ‘A’ nedves tapadási minősítéssel rendelkező MICHELIN Agilis 3 kopott állapotban is meggyőző nedves fékhatás teljesítménnyel rendelkezik*****, teszteredményei alapján jóval az új abroncsok esetében megállapított biztonságos nedves tapadási teljesítményszintet meghaladóan****** teljesít. Ezt az eredményt az EverGrip technológiáknak köszönhetően tudja elérni:
  • Innovatív gumikeverék: nagyobb mennyiségű szilika és korom az élettartam végéig meggyőző nedves tapadásért
  • Újragondolt futómintázati geometria:
   • Mély mintázati csatornák: a rugalmas gumiblokkok jobb nedves úttartást biztosítanak
   • U alakú mintázati csatornák: a függőlegesebb oldalkiképzésű gumiblokkok jobb csatornázottsági arányt biztosítanak 2 mm-es profilmélységű futó esetében, így a vízelvezető képesség egészen a futó teljes elkopásáig (kopásjelzőig, azaz 1,6 mm profilmélységig) meggyőző marad.

A Michelin első alkalommal használt fel teharabroncs gyártásban alkalmazott technológiákat kishaszongépjármű abroncs termékhez:

 • kopásálló gumikeverék,
 • szabadalmaztatott mintázati kőkivető.

A még nagyobb biztonság érdekében pedig a MICHELIN Agilis CrossClimate abroncsnál már alkalmazott megerősített, ellenállóbb oldalfal is erősíti az új terméket: megvastagított, kopásálló oldalfal a mechanikai behatások ellen.

Az új MICHELIN Agilis 3 abronccsal a vállalat ismételten bizonyítja, hogy elkötelezetten dolgozik a fenntartható teljesítményért, a biztonságosabb, környezetkímélőbb, hatékonyabb és mindenki számára egyaránt elérhető mobilitás fejlesztéséért.  

A MICHELIN Agilis 3 abroncsot 2020 áprilisában kezdték el forgalmazni 12 méretben az európai piacokon, majd 2020 június végétől újabb 12 méret lesz kapható, amellyel a piaci kereslet 75%-át el tudják majd látni.


*”B” minősítés gördülési ellenállás energiahatékonysági teljesítménykategóriában

**Az utolsó kilométerig = a futó teljes elkopásáig (kopásjelzőig, azaz 1,6 mm profilmélységig). Országonként eltérő szabályozás lehet érvényben!

***Belső számítások eredménye alapján; Ladoux (Technológiai Központ, Clermont-Ferrand Franciaország): mérnöki állásfoglalás tanulmány, 2016. szeptember 27. – “Alapanyagszükséglet, üzemanyagfogyasztás és CO2 kibocsátás és a személyabroncsok idő előtti cseréje”.

**** Belső tanulmány eredményei alapján: “Annalese Cecilé de Vie” ACV – termék életciklus elemzés, 2019 szeptemberében a Michelin Technológiai Központban elvégzett tanulmány alapján; 235/65 R16 115/113R méretű MICHELIN Agilis 3 ill. MICHELIN Agilis+ abroncsok összehasonlítása. Az Agilis + abroncshoz képest az Agilis 3 abronccsal 1000km-en abroncsonként 1,3kg-mal kevesebb CO2 kibocsátást mértek. 4 Agilis 3 abronccsal szerelt, évi 20 000 km futású kistehergépjármű esetében a megtakarítás 104 kg CO2.

Egy fa átlagosan évi 35 Kg CO2-t tud megkötni ill. semlegesíteni (a fa fajtájától és életkorától függően – adat: Michelin CSR & fenntartható fejlődés platform). Belső becsléseken alapuló számítások, az abroncs első életciklusára vonatkozó elméleti futásteljesítmény figyelembevételével (60 000 km); a számítás: 60k km x 0,12 l/100 km x 1,4€/l) = 100€.

*****Kopottság meghatározása: koptató berendezéssel az ENSZ-EGB 30. sz. előírásának megfelelően kiképzett gumiabroncs kopásjelzőig koptatott futófelület

******A Michelin megbízásából a TÜV SÜV Product Service által végzett nedves fékhatás teszt; fékezés 80km/ó sebességről 20 km/ó sebességre; 2019 augusztus, LCV MB Sprinter 316CDI modellre szerelt 235/65 R16 115/113 R méretű abroncsok összehasonlító vizsgálata.

Forrás: MICHELIN

 

(Ezt a cikket 48 alkalommal tekintették meg.)