Érdekvédelem Határinfó Hírek Rendőrségi hírek Vezércikk

Beléphet személyforgalomban is Magyarországra a hivatásos gépkocsivezető

Az MKFE és a NiT Hungary kezdeményezése alapján, valamint az EU „zöld sáv” ajánlásának figyelembevételével 2020. május 11-én kihirdette az ORFK az államhatár személyforgalomban történő átlépése során irányadó új szabályokat, amelyek egyebek mellett lehetőséget biztosítanak a hivatásos gépkocsivezetők számára is a határ személyforgalomban történő átlépésére, karantén kötelezettség nélkül. Az új eljárásrend 2020. május 13-án 00.00 órakor lép hatályba.

Illusztráció – MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Magyar Közlönyben megjelent különös méltányossági jog gyakorlási rendjéről szóló 194/2020 (V. 11.) Korm. rendelet, illetőleg a Hivatalos Értesítő 26. számában az ehhez kapcsolódó ORFK-határozat szerint különös méltányolást érdemlő esetekben beléphet magyar és nem magyar állampolgár is személyforgalomban, karanténkötelezettség nélkül Magyarországra. Ilyen eset többek között a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiinduló pontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés.

Az ügyintézés ügyfélkapu/cégkapus regisztrációval, illetve regisztráció anélkül is megtehető, de kizárólag elektronikus úton. A kérelem részeként munkáltatói igazolást kell becsatolni, aminek a határlépéskor a személyforgalomban érkező gépjárművezetőnél kell lenni.

Kitöltendő rendőrségi űrlap: ugyintezes.police.hu/web/guest/uj-ugy-inditasa (államhatáron történő beutazáshoz méltányossági kérelem ügytípust kell kiválasztani a lenti ábra szerint)

munkáltatói igazolásminta letölthető innen:    WORD »     PDF »

meghatalmazás (ha a gépkocsivezető helyett munkaadója jár el) »

Forrás: MKFE

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK Légi felvétele – H. Szabó Sándor

 

(Ezt a cikket 518 alkalommal tekintették meg.)