Gazdaság Hírek Járműpiac Vezércikk

Az MGE már csak 118 ezer új személygépkocsi idei forgalomba helyezésével számol

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) módosította 2020-ra vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, az új személygépjárművek értékesítésénél mintegy 25 százalékos visszaeséssel számolnak.

Illusztráció – Forrás: Suzuki

Az egyesület az MTI-vel hétfőn közölte, hogy a korábban jelzett 155 000 helyett már csak 118 000 jármű forgalomba állítására látnak esélyt az egész évet tekintve. A kishaszonjárműveknél pedig immár nem 26 000, hanem 22 000 új jármű forgalomba állításával számolnak. Hozzátették, áprilisra és májusra akár 50 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartanak a személyautó és kisteherjármű kategóriában a járvány miatt életbe léptetett válságintézkedések és a gyárbezárások miatt, a kiesést a második félévi értékesítés valószínűleg kompenzálni tudja valamelyest.

A nagyhaszonjárműveket, pótkocsikat, buszokat tekintve a gyárleállások, illetve a lecsökkent áru- és személyszállítási igény miatt jelentős visszaesést várnak, ezért a korábbi előre jelzésükkel szemben már nem 4500, hanem 2300 új nagyhaszonjármű forgalomba állítására számítanak az idén. Megjegyezték, ugyanakkor jótékony hatással lehet ezekre a szegmensekre, ha a szállítási igények a gazdaság egyéb területeinek helyreállása érdekében emelkedni fognak.

A motorkerékpárok értékesítésében szintén 25 százalék körüli visszaeséssel számolnak, ráadásul a piac visszaállását az is befolyásolja, hogy a termék szezonális jellegű, így a téli forgalomnövekedés kevéssé valószínű – ismerteti az MGE.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK légi felvétele: H. Szabó Sándor (1953-2017)

 

(Ezt a cikket 43 alkalommal tekintették meg.)