Érdekvédelem Határinfó Hírek Munkavállalás Sofőrök Tudnivalók

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Törzs tájékoztatója a tehergépjármű-vezetőkkel kapcsolatos eljárásrendben bekövetkező változásokról

2020. március 28-án 00 óra 00 perctől a magyarországi úticéllal teherforgalomban érkező magyar állampolgárok esetében nem kell az országos tisztifőorvos vonatkozó határozatában megfogalmazott hatósági házi karantént elrendelni – írja az MKFE weboldala.

Ugyanakkor fel kell hívni az érintett személy figyelmét a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Kormányrendelet 3. §-ban foglalt kötelezettség betartására, amely alapján a lakóhely, tartózkodási hely illetve magánlakás elhagyása csak alapos indokkal lehetséges, amely lehet a rendelet 4. § (1) bekezdés a.) pont szerinti munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, stb.

Ugyanezen szabályt kell alkalmazni a magyarországi úticéllal vasúti-, légi-, vízi közlekedésben érkező magyar állampolgárságú személyzet esetében is.

A személyforgalomban érkezők, valamint magyarországi úticéllal teherforgalomban, vasúti-, légi-, vízi közlekedésben érkező külföldi állampolgárok és a tranzit forgalom esetében követendő eljárásban változás nem történt

Az MKFE az alábbi kérdésekkel fordult az ITM-hez annak érdekében, hogy a korábban kiadott karanténhatározatok kérdésében is egyértelmű legyen az alkalmazandó eljárásrend:

  1. Az Olaszországból érkező gépkocsivezetők esetében van-e a továbbiakban hatósági házi karantén kötelezettség, ha igen, ki és hol rendelheti ezt el?
  2. Mi a tennivalójuk azoknak a hivatásos gépkocsivezetőknek, akik március 26. 00:00 óra és március 27. 24:00 óra között léptek be Magyarországra, és karantén elrendelésére vonatkozó tájékoztatást kaptak kézhez? Ők most automatikusan mentesültek a karantén kötelezettség alól, és a megküldött tájékoztatóban leírtak vonatkoznak rájuk is?
  3. Mi a tennivalójuk azoknak a hivatásos gépkocsivezetőknek, akik az Országos Tisztifőorvos március 26-i határozatát megelőző időszakban, még a 41/2020 III. 11. rendelet alapján és az ehhez kiadott Operatív Törzsi eljárásrendi útmutatás szerinti karanténjukat töltik?  Ők most automatikusan mentesültek a korábban elrendelt karantén kötelezettség alól, és a megküldött tájékoztatóban leírtak vonatkoznak rájuk is?

Forrás: MKFE

Illusztrációs kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

 

(Ezt a cikket 1119 alkalommal tekintették meg.)