Előírások Érdekvédelem Hírek Sofőrök Tudnivalók

MKFE tájékoztató a gépkocsivezetők 14 napos karanténjának feloldásának eljárásrendjéről

Továbbra is érkeznek visszajelzések az MKFE-hez, hogy a megyei és járási népegészségügyi hivatalok az Operatív Törzs által kihirdetett eljárási rendtől eltérően kezelik a hivatásos gépkocsivezetők karanténfeloldási nyilatkozatának befogadását, ezért az MKFE a mai napon újabb tájékoztatót küldött az érintett hivatalok vezetőinek a hatósági karantén feloldásának módosított eljárásrendjéről.

Az MKFE a megküldött tájékoztatóban röviden összefoglalta az Operatív Törzs által kihirdetett eljárásrend lényeges elemeit, arra kérve a hivatalvezetőket, hogy kollégáik tájékoztatásával és rugalmas, gyors ügyintézéssel járuljanak hozzá a magyarországi áruszállítási lánc stabilitásának megőrzéséhez, és segítsék a gépkocsivezetők áldozatos munkáját!

Az eljárásrend összefoglalva:

  1. A magát tünetmentesnek és munkára alkalmasnak találó gépkocsivezető, valamint az őt foglalkoztató vállalkozás e-mailben megküldi a karantén megszakítását jelző nyilatkozatát a területileg illetékes népegészségügyi központnak, kézbesítési visszaigazolás kérése opcióval.
  2. A járványügyi hivatal – munkaidőben – lehetőség szerint azonnal küld visszajelzést arról, hogy a nyilatkozat megérkezett. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor a gépkocsivezető és a vállalkozás az automatikusan érkező „kézbesítési visszaigazolás” e-mail kinyomtatásával, és a nyilatkozat mellé csatolásával igazolja, hogy megtette az eljárásrend által előírt lépéseket. A visszaigazolás és a megtett nyilatkozat minden további eljárás nélkül lehetővé teszi a gépkocsivezető számára a karantén felfüggesztését, a munka felvételét, a soron következő fuvarfeladat megkezdését – az előírt járványügyi szabályok betartásával.
  3. A beérkezett nyilatkozatban szereplő gépkocsivezető adatait a népegészségügyi hivatal továbbítja az ORFK részére, ezzel biztosítva azt, hogy az érintett gépkocsivezető a legközelebbi határátlépéskor (vagy bármely más ellenőrzéskor) ne szerepeljen a karanténra kötelezett személyek listáján, ugyanakkor adminisztratívan is nyomon követhető maradjon a tevékenysége.

Fontos információ: a megyei/járási népegészségügyi hivatal a fenti eljárás során nem mérlegel, nem indít további vizsgálatot. A fent jelzettek szerint befogadja a nyilatkozatot és az adatokat továbbítja az ORFK felé, ahogyan ezt az Operatív Törzs döntése is tartalmazza:

„Az előzőekben részletezett előírás – mint a Kormányrendelet 3/A §-ában foglaltak alapján megállapított egyedi megtartási szabály – megtartása esetén az Országos Redőrfőkapitányság rendészeti főigazgatója által (a Kormányrendelet 3/A §-a alapján) biztosított, a hatósági házi karantén alóli felmentést megadottnak kell tekinteni!”

1. Módosított Eljárási rend (Forrás: Operatív Törzs vezetője – e-mailes tájékoztató)

https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/ITM_tajekoztato_arufuvarozas_teljes_20200318.pdf

2. Tájékoztatás Operatív Törzs döntésről (forrás: koronavitus.gov.hu)

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztatas-operativ-torzs-dontesrol

3. A magyar fuvarozókra vonatkozó előírásokról döntött az operatív törzs (forrás: koronavirus.gov.hu)

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyar-fuvarozokra-vonatkozo-eloirasokrol-dontott-az-operativ-torzs

A kiküldött tájékoztató levelet IDE KATTINTVA>> tekintheti meg.

MKFE Kommunikáció

Forrás: MKFE

 

(Ezt a cikket 1014 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock