Aktuális Érdekvédelem Hírek Kiemelt hírek Sofőrök Tudnivalók Vezércikk

MKFE: VÁLTOZOTT A MAGYAR GÉPKOCSIVEZETŐKRE ÉRVÉNYES EGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁS

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete arról tájékoztatja tagjait, hogy az ITM-től megérkezett a hivatásos magyar gépkocsivezetőkre vonatkozó új, az MKFE javaslatait is magába foglaló szabályozás. Arra kérik a gépkocsivezetőket és a vállalkozásokat, hogy a fuvarfeladatokat (ide értve a le- és felrakásokat, a telephelyen kívüli tankolásokat és az országos kijelölt tranzitútvonalak használatát) a lenti szabályok maradéktalan betartása mellett és nagy fegyelemmel  végezzék, óvva ezzel a saját és mások egészségét!

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 12-én. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az MKFE ezúton is nagy tisztelettel megköszöni a járványhelyzetben is helytálló, áldozatos munkát végző gépkocsivezetők és vállalkozások erőfeszítéseit! Köszönjük!

Az új szabályok:

A veszélyeztetett területről érkező, COVID-19 fertőzés gyanúját  nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők az országba történő belépés után az áru lerakodását – a lerakóhely előírásainak figyelembevételével – elvégezhetik.

A gépkocsivezetők ezt követően kötelesek a lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön megkezdeni a hatósági házi karantént (járványügyi megfigyelést), amely legfeljebb 14 napig tart.

A magyar gépjárművezető a 14 napos hatósági házi karantén letelte előtt is vállalhat újabb fuvarfeladatot (gépkocsivezetői munkát), de kizárólag abban az esetben, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit (nincsenek légúti tünetei, láza vagy egyéb betegségre utaló panasza), és ezt a munkáltatója is így ítéli meg.

Fentiek teljesülése esetén a lakóhelyét/tartózkodási helyét akkor hagyhatja el és kezdheti meg a munkavégzést (a következő fuvarfeladatot), ha erről az illetékes járványügyi hatóságot (a karanténra vonatkozó határozatot hozó járási hivatal) értesíti.

Ezután a felrakóhelyről a legrövidebb úton kell elérnie a járványidőszakra kijelölt tranzit útvonalat*, és azon haladva – legfeljebb az azon kijelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve – hagyhatja el az országot. A veszélyeztetett területről érkező, COVID-19 fertőzés gyanúját  nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők az országba történő belépés után az áru lerakodását – a lerakóhely előírásainak figyelembevételével – elvégezhetik.

*FIGYELEM: AZ UKRÁN HATÁRON A NEHÉZTEHERGÉPJÁRMŰVEK KIZÁRÓLAG A ZÁHONYI ÁTKELŐT HASZNÁLHATJÁK!

Forrás: MKFE

 

 

(Ezt a cikket 649 alkalommal tekintették meg.)