Szlovák parlamenti választás – A voksolás utánra tolná több törvény jóváhagyását egy ellenzéki párt

Forrás: Pixabay

A szlovák parlament egyik kisebb ellenzéki pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) szerint a február végi parlamenti választás után összeülő új törvényhozásnak kellene tárgyalnia a kormánypártoknak az Isztambuli Egyezményt elutasító és népjóléti intézkedéseket bevezető előterjesztéseiről. Ezt a javaslatát szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a párt.

Illusztráció – Fotó: H. Szabó Sándor (953-2017) felvétele

Az OLaNO vezetője, Igor Matovic azzal indokolta indítványukat, hogy noha a kormánypárt a törvényhozás utolsó ülésére terjesztette elő javaslatait, a február 29-i szavazás után kiderülhet, mennyire gondolja komolyan azokat. Arra is fény derülhet, hogy megvalósításukra lesz-e anyagi fedezet – tette hozzá. Matovic azon véleményének is hangot adott, hogy a választás után nem kerül sor a 13. havi nyugdíj bevezetésére, mert a törvényhozás utolsó ülését nem tudja majd megnyitni a házelnök.

A pozsonyi parlament kedden elkezdődött – de néhány frakción kívüli ellenzéki liberális képviselő obstrukciója miatt kétszer is elnapolt – rendkívüli ülésén négy előterjesztés szerepel. Ezek közül kettő népjóléti intézkedés, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, valamint a családi pótlék emeléséről szól. A harmadik korlátozná azoknak a természetes személyeknek a körét, akiknek fizetniük kell az autópálya használatáért.

A parlament rendkívüli ülésének napirendjén szereplő egyik javaslathoz, amely leszűkítené az autópályadíj-fizetésre kötelezettek körét, az egyik fuvarozó érdekvédelmi szervezet, a Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS) is hozzászólt. Ők sztrájkot és útlezárásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a parlament jóváhagyná a jogszabályt.

A javaslat lényege, hogy az állam eltörölné az autópályadíjat a 3,5 tonnánál könnyebb (azaz személyautónak minősülő) gépkocsik számára, ha tulajdonosuk természetes személy. Az UNAS januárban már több forgalomkorlátozó akciót is tartott, főként a határátkelőkön. Megmozdulásaikkal az őket érintő úthasználati és autópályadíjak részleges felszámolását akarták elérni. Követeléseiket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a jelenlegi útdíjrendszer nem hatékony, és nagy terhet ró rájuk.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 90 alkalommal tekintették meg.)