Aktuális Hírek Kiemelt hírek Sofőrök

Munka-alvás egyensúly: az alvás és a munka szimbiózisa

Legyen az fuvarozó vagy diszpécser, sofőr vagy irodai dolgozó: a munka és az alvás egyensúlya minden ember számára fontos. De a munkát és a lefekvési időt különösen nehéz összehangolni azokban a szakmákban, ahol az emberek különböző műszakokban dolgoznak. Ennek fontosságával mindenkinek tisztában kell lennie.

A műszakokban dolgozók különösen rosszul alszanak az alvásritmus hiánya miatt. Ez különböző foglalkozáscsoportokat érint. A logisztikában ez főleg a fuvarozók és a szállítók esetében fontos téma.

Miért fáradunk el? 

A testi fáradtság kialakulásában az adenozin játszik szerepet. Az emberi test a nap folyamán adenozint termel az agyban, amikor ébren vagyunk és energiát használunk fel. Egyéntől függően energia-háztartásunk 12-16 óra után „kimerül”, és alvásra lesz szükségünk. Hogy miért? Mert amikor alszunk, leépítjük a fáradságot okozó adenozint. Testünknek hét-nyolc órára van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön a következő napra. Aki nem tud ennyit aludni, az elvesztett alvásidőt sem tudja pótolni. „Az elveszett alvásidő nem pótolható” – jól tudja ezt a TIMOCOM munkatársa, Nadine Kaszubowska is, aki behatóan tanulmányozta ezt a témát, és tudását átadta kollégáinak egy belső Impulzus-előadás keretében. 
 
Hogy mikor következik be a fáradtság, az sok egyéni tényezőtől függ. Például, hogy mikor kezdjük a napot. „Az emberek között vannak pacsirták, akik korán ébrednek és teljesítményük a reggeli órákban van a csúcson, és baglyok, akik később kezdik a napot, így náluk a teljesítménygörbe ennek megfelelően később emelkedik a magasba.” Ez egyénfüggő. Aki a pacsirtákhoz hasonlóan korán indítja a napot, ennek megfelelően este korábban fárad el, mert az adenozinszintje addigra emelkedik meg. Aki bagolyként később ébred, értelemszerűen később is fog elfáradni. Egy munkavállaló termelékenysége szempontjából döntő jelentőségű, hogy kialudta-e magát. Ebben akár egy délutáni alvás is segíthet. 
 
Az alváshiányt nem szabad alábecsülni 
 
A műszakokban dolgozók különösen rosszul alszanak a rendszeres alvásritmus hiánya miatt. Ez különböző foglalkozáscsoportokat érint. A logisztikában ez főleg a fuvarozók és a szállítók esetében fontos téma. Nekik akkor kell aludniuk, amikor azt a szolgálati beosztás és a szünetek megkövetelik. Egy lecsökkent alvásidő negatív hatással van a teljesítményre is, mivel nincs elég idő az adenozin lebontására. Ez ugyanis csak alvás közben lehetséges. Ebben az az alattomos, hogy tartós alváshiány esetén a fáradtság gyorsabban bekövetkezik, mert az adenozinszint gyorsabban telítődik. A mikro-alvás kockázata ekkor óriási mértékben növekszik. Ez pedig a hivatásos járművezetők számára nagy veszélyt jelent. A test egyszerűen kikapcsol, és nem reagál. Ezen a kávé sem segít. 
 
Mindenki tudja, hogy a kávé- vagy teafogyasztás ideiglenesen segíthet a fáradtság leküzdésében. A koffein és a tein az adenozin antagonistáiként viselkednek. Úgy hatnak az adenozinreceptorokra, hogy elfoglalják annak helyét, így az adenozin nem tudja kifejteni álmosító hatását. 
 
De óvatosan a sok kávéval! Mert az elfogyasztott mennyiségtől függően a testnek hosszabb időre van szüksége a koffein (vagy tein) lebontására. Aki tehát lefekvés előtt még kávét vagy teát iszik, annak ezek a serkentők mínuszba vihetik az alvásszámláját. Ezt pedig a hétvégén a téli időszámításra való átállás miatt nyert extra óra sem kompenzálja. 
 
Tippek és tanácsok a jobb alváshoz 
 
Az alvásdeficit elkerülése érdekében fontos, hogy tudatosan elég alvásidőt tervezzünk be. A rövid alvásszünetek önmagukban nem elegendőek a testünk számára. Az alvásfázisok jobb kihasználásában a tudatosabb étrend is segíthet. Ezért a jó és nyugodt alvás érdekében a következő szempontokat kell figyelembe venni: 
 
A megfelelő vacsora fontos. Ehhez nem a legjobb választás a hatalmas adag sült krumpli vagy a zsíros pizza, ahogyan a vacsora kihagyása és az éhesen lefekvés sem jó ötlet. Keresse meg azt a megfelelő vacsoraidőt, ami után átalussza az éjszakát és nem fekszik az ágyban nehéz gyomorral álmatlanul. Ugyan az alkohol segíthet elaludni, de megakadályozza a mély és pihentető alvást. Az alkoholfogyasztás tehát az alvásminőség rovására megy, így az arról való lemondás alvástámogató hatású. 
 
A testmozgás és a sport, valamint a rejtvények is hasznosak és fontosak. Segítenek a testet „elfárasztani”. De: A testnek közvetlenül a lefekvés előtt történő kimerítése sportolással a kívánt hatás ellen dolgozhat. Ezért érdemes egy megfelelő levezetési időt betervezni, hogy a test a sporttevékenységet követően nyugalmi állapotba kerülhessen. A lefekvéshez kapcsolódó rituálék szintén segíthetnek. Ez lehet séta, esti olvasás, hangoskönyv hallgatása vagy tévénézés. A megszokott rutin segíthet megakadályozni az alvásproblémákat. 

Kívánjuk, hogy aludjon jól, és aludja ki magát a téli időszakban!

TIMOCOM

Forrás: TIMOCOM

 

(Ezt a cikket 258 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock