Aktuális Érdekességek Hírek Kiemelt hírek Külföld Sofőrök

Közadakozásból teherautót vásároltak a Lengyelországban rekedt iráni kamionosnak

Közadakozásból teherautót vásároltak a lengyelek Fardin Kazemi mazsolaszállító iráni kamionosnak, akinek régi járműve decemberben az ismert lengyelországi Mária-kegyhely, Czestochowa közelében elromlott.

A Lengyelországba korábban mintegy negyven alkalommal árut szállító 52 éves férfi több mint harmincéves, amerikai gyártmányú kamionja december elején romlott el Czestochowánál. A parkolóban veszteglő kocsi két nap elmúltával kiváltotta más sofőrök figyelmét, ők először segíteni próbáltak a kamion lerobbant motorjának javításában. A szervizelés viszont túl bonyolultnak bizonyult, ezért Facebookon gyűjtést indítottak egy új kocsi beszerzésére. Az adománygyűjtés egyik szervezője közben czestochowai házában vendégül látta az iráni férfit. Kazemi december 22-én Iránba repült, január elején visszatért új teherautójáért.

A több mint 6 ezer lengyel adakozó – magánemberek, szervezetek és cégek – hozzájárulásával összegyűjtött 272 ezer zlotyból (mintegy 21,4 millió forint) eredetileg, még karácsony előtt, DAF márkájú használt kamiont vettek volna az iráni sofőrnek. Ezt viszont lehetetlenné tették az Egyesült Államok által Iránra kivetett szankciók, a DAF gyártója ugyanis az amerikai Paccar cég.

Kazemi végül egy hatéves Scania gyártmányú kamiont vett át, amellyel hétfőn Iránba készül indulni. “Egész szívemből köszönöm mindenkinek, az egész lengyel nemzetnek, hogy részt vettek a gyűjtésben” – mondta a férfi perzsa, majd lengyel nyelven az autó átadásakor. Lengyelországban a következő két-három hónapon belül a Kazemi családja eddigi megélhetését biztosító lerobbant autót is kijavítják, ezt a kamionos egyik kollégájával egy későbbi lengyelországi szállítás alkalmából fogja átvenni.

Forrás: Lucie Szymanowska – MTI

 

(Ezt a cikket 2665 alkalommal tekintették meg.)