Aktuális Busz hírek Hírek Kiemelt hírek Környezetbarát Személyszállítás

A FlixBus az első európai üzemanyagcellás távolsági buszok forgalomba állítását tervezi

Európa legnagyobb távolsági buszszolgáltatója alternatív üzemanyag-technológiába invesztál. A FlixMobility a tervek szerint a világon elsőként tesztel majd üzemanyagcellás buszokat távolsági viszonylatban. Hogy a fenntarthatóságot és szén-dioxid mentes mobilitást támogató projekt megvalósulhasson, a vállalat a német Freudenberg Sealing Technologies műszaki szakembereivel működik együtt. Már zajlanak a kezdeti tárgyalások azokkal gyártókkal, akik a kísérlethez szükséges buszokat készíthetik.

A FlixMobility vonatai és buszai nem csak színükben zöldek. A modern flottának és magas kapacitásnak köszönhetően a távolsági busz a jelenleg elérhető egyik legkörnyezetbarátabb utazási mód. Most a FlixMobility és a technológiai specialista Freudenberg még tovább lép a fenntartható mobilitás irányába.

André Schwämmlein a FlixMobility alapítója és ügyvezető igazgatója: „Részt akarunk venni a mobilitás jövőjének kialakításában. A modern FlixBus flotta már most is kifejezetten környezetbarát. Távolsági buszozással az autós utazás károsanyag-kibocsátásának közel 80 százaléka megtakarítható.[1] Ennek ellenére továbbra is azt kérdezzük magunktól, hogyan tehetnénk az utazást még fenntarthatóbbá. Miután forgalomba állítottunk három teljesen elektromos buszt, most a Freudenberg Technologies-zal együttműködve szeretnénk létrehozni az első üzemanyagcellás meghajtású távolsági buszt, ami újabb mérföldkövet jelent majd a mobilitás történetében.”

A Franciaországban és Németországban közlekedő első e-buszokat a BYD és Yutong kínai gyártók készítették. Az üzemanyagcellás technológia az európai buszgyártóknak is esélyt ad arra, hogy a fenntartható mobilitás jövőjének részesei legyenek. A gyártókkal való kezdeti egyeztetések már megkezdőtek a FlixBus üzemanyagcellás projektjével kapcsolatban.

Ugyanaz a teljesítmény emisszió nélkül

Az üzemanyagcellás járművekkel kapcsolatos elvárás az, hogy legalább 500 kilométer megtételére legyenek alkalmasak töltés nélkül, maga a töltés pedig ne vegyen igénybe 20 percnél több időt akkor sem, ha hidrogén kerül dízel helyett a tankba. Az üzemanyagcellás járművek teljesítményének – így például erejének, gyorsulásának – meg kell felelnie a jelenlegi távolsági buszos sztenderdeknek.

Claus Möhlenkamp, a Freudenberg Sealing Technologies ügyvezető igazgatója: „Egy olyan hibrid rendszer, ami intelligensen kombinálja az akkumulátort és az üzemanyagcellát különösen praktikus nagy távolságokat megtevő nehézgépjárművek esetében, mivel a tisztán elektromosan hajtott közlekedési eszközök egyelőre nem képesek igazán hosszú utakat megtenni. A FlixBus üzemanyagcellás projektjének első fázisában egy bemutató flottát szerelünk fel a technológiával kísérleti céllal. A jövőben így szeretnénk érdemben hozzájárulni a forgalomban történő szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. Amit a FlixMobility-vel közösen létrehozunk az európai utakon úttörő lépés lesz a mobilitási szektor más ágazatainak is.”

Hidrogén: hogyan hasznosítható az univerzum leggyakoribb eleme

A víz a hidrogén és oxigén elemek kémiai kapcsolódásával jön létre. Minden vízmolekula két hidrogén atomból és egy oxigén atomból áll. A föld felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz, ez megközelítőleg 1,4 milliárd km³. Az elektrolízis folyamat során vízből elektromosság segítségével hidrogént és oxigént hoznak létre. A hidrogén volatilis, színtelen és szagtalan. Két atomból álló gázmolekuláját magas nyomás alatt tárolják, gondosan lezárt tartályokban vagy gázpalackokban. A hidrogén arra törekszik, hogy az oxigénhez csatlakozva vízzé alakuljon, eközben energia szabadul fel. Ez a hatás használható fel a üzemanyagcella folyamat során is, így az energia létrehozása és felhasználása klímasemleges.

Forrás: Flixbus

 

(Ezt a cikket 102 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock