Aktuális Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Környezetbarát Szállítmányozás

Zöldebb szállítmányozás: közzétette 2018-as CSR jelentését a GEFCO

2 százalékkal csökkentett széndioxid kibocsátás, kevesebb hulladék, optimalizált, költség és energiahatékony megoldások a globális logisztikában.

A GEFCO, a komplex ellátási lánc-szolgáltatások globális, és az autóipari logisztika európai vezetőjeként komoly célokat tűzött ki a társadalmi felelősségvállalás terén a fenntartható növekedés érdekében, amely a vállalat működésnek kulcsfontosságú mozgatórugója.

2018-ban a Csoport tovább javította a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos mutatóit, még tovább fokozva ezen a területen tett erőfeszítéseinek hatékonyságát. A GEFCO elkötelezett az innováció iránt, annak érdekében, hogy egyre hatékonyabb és zöldebb megoldásokat találjon, hűen a Partners, unlimited (Partnerek, határok nélkül) jelmondatához, amely kifejezi a vállalat törekvését a partnereivel való minél teljesebb körű együttműködésre.

Etikus és környezetbarát szállítmányozás

2009, valamint az ENSZ „Globális Megállapodás” kezdeményezésének aláírása óta a GEFCO elkötelezetten alkalmazza az „elővigyázatossági elveket” a környezeti kockázatok kivédésében. Ezen elv szellemében nagy figyelmet fordít a környezetbarát technológiák fejlesztésére, bevezetésre, az emberi és munkajogok védelmére és a korrupció elleni küzdelemre. A vállalat etikai kódexe jelent garanciát arra, hogy minden alkalmazott megfelel ezeknek az iránymutatásoknak, miközben a cég etikai bizottsága napi szinten felügyeli mindezek betartását.

Azért, hogy a vállalat fokozni tudja, pontosabban és érzékenyebben lássa a szükséges intézkedéseket, a GEFCO hosszú távú kockázatelemzést végez társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kérdésekben, nemcsak saját, hanem minden külső érdekelt fél szemszögét vizsgálva. Ezen elemzések eredménye alapozza meg azokat a válaszokat, amelyeket a kockázatok megközelítésével és priorizálásával kapcsolatban ad a GEFCO a CSR-kihívásokra. A kockázatok számszerűsíthető és holisztikus megközelítésével a GEFCO képes megfelelően hatékony szabályrendszert alkalmazni és nyomon követni érdemi módon a fejlődést.

Jobb környezeti teljesítmény

• Optimalizált, tisztább és még összekapcsolódóbb szállítás

A GEFCO-nak idén már egymást követően a második évben sikerült 2%-kal csökkenteni a szállítással kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátását, köszönhetően a 2018-as intézkedéseinek. Ez a szám összhangban van azokkal a célokkal, amelyek a közlekedési folyamatok optimalizálására, a járművek fejlesztésére és a közúti közlekedésre kínált alternatívákra vonatkoznak, és amelyek a cég multimodális megoldásaira épülve valósulnak meg. Az innováció szintén egy kulcsfontosságú mozgatórugó a cégnél alkalmazott technológiák terén. A vállalat több olyan innovatív megoldást is vizsgál, mint például az elektromos járművek vagy az összekapcsolt, intelligens szállítmányozási rendszerek alkalmazása. Spanyolországban és Csehországban a GEFCO 25 és 30 méter hosszú, két pótkocsis kamionok bevezetését kezdte meg. Ez a kialakítás növeli a szállítókapacitást és a produktivitást, ezáltal csökkenti az úton közlekedő tehergépkocsik számát és a CO2-kibocsátást.

• Energiatakarékos működés

A GEFCO világszerte 300 helyszínen gondoskodik arról, hogy működésével a környezetre gyakorolt hatását minimalizálja, az energiafogyasztás és a hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló ambiciózus célokkal, miközben növeli az újrahasznosítást és az energia-visszanyerést. 2018-ban a Csoport a keletkező hulladék mintegy 69% -át hasznosította vagy újrahasznosította, 59 üzletáguk pedig ISO 14001 minősítést ért el.

• Díjazott társadalmi felelősségvállalás: CSR teljesítmény EcoVadis és CDP minősítéssel

A GEFCO 2018-ban megszerezte az EcoVadis arany minősítését. Ez a tanúsítvány az EcoVadis által ellenőrzött négy területen nyújtott magas teljesítményszintet tükrözi: a környezeti hatások kezelése, a HR gyakorlatok, az etikai és szakmai magatartás és a beszerzési politika. 2018-ban a GEFCO két ponttal többet szerzett, mint 2016-ban, így összesen 64 pontot ért el a 100-ból. A CSR tevékenységet tekintve a Csoport ismét a vállalatok legjobb 5% -a közé tartozik az EcoVadis által világszerte értékelt 30 ezer vállalatból.

A GEFCO „B” minősítést szerzett a klímaváltozásról szóló CDP (korábban Carbon Disclosure Project) kérdőívén. A CDP kezeli a globális információ-közzétételi rendszert, amely lehetővé teszi a vállalatok, városok, országok és régiók számára, hogy mérjék és kezeljék környezeti hatásaikat. A szervezet A-től D-ig ad értékelést. Ebben az értékelésben a GEFCO a szektor átlaga felett teljesít.

CSR szempontok a partnerkapcsolatokban

A GEFCO napi szinten együttműködik partnereivel, ügyfeleivel és a döntéshozókkal, hogy a legmagasabb szinten legyen képes megvalósítani azokat a célokat, amelyek megfelelnek a „Partners, unlimited” vállalati kultúra elvárásainak. 2018 végére 1,478 közúti fuvarozó írta alá a GEFCO Felelős Beszerzési Chartáját (Responsible Purchasing Charter – RPC-), ami a rendszeres útvonalak 76%-át fedi le.

Innováció, a közös érték

A GEFCO egy nagyon gyorsan változó iparágban dolgozik, ahol az új technológiák megváltoztatják mind a gyártási folyamatokat, mind a fogyasztói trendeket. Ahhoz, hogy ezeket a kihívásokat lehetőséggé alakítsák, innovatív megközelítésre van szükség. A GEFCO a szervezet minden szintjén keményen dolgozott azért, hogy az innováció a vállalat stratégiájának középpontjába kerüljön. A cél : felvázolni az ellátólánc jövőjét az ügyfeleknek nyújtandó magas hozzáadott értékű, hatékony és fenntartható megoldásokon keresztül.

A GEFCO meggyőződésesen elkötelezett abban, hogy a cégnél dolgozó szakemberek testesítik meg a vállalat legnagyobb értékét. 2018-ban a Csoport elindította a „GEFCO Ötletgyárat”, amely kezdeményezés lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállalók új ötleteket dolgozzanak ki és valósítsanak meg annak érdekében, hogy még innovatívabb, ezáltal hatékonyabb megoldásokat nyújthassanak a partnereknek. Ugyanakkor a GEFCO együttműködik a Techstars-zal, amely egy globális startup akcelerátor, és hozzáférést ad a Csoportnak egy egyedülálló innovációs ökoszisztémához, valamint számos innovatív és fenntartható megoldási lehetőséghez.

Forrás: GEFCO – WS Hungary Kft.

 

(Ezt a cikket 42 alkalommal tekintették meg.)